Adrián Otepka: Keď sa spomenie bicykel – som blázen!

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. októbra 2015, 13:41
  • Autor:V. Dusíková

Dušou obdivovateľ všetkého pekného a starého. Hlavou výmyselník. Rukami remeselník, rečou rodený Vrbovčan. Opravár neopraviteľného, renovátor harabúrd, umelec a reštaurátor, majiteľ znovunarodeného Michnech mlyna – Adrián Otepka (59).

Potom, čo zrenovoval posledný vrbovský mlyn a nasťahoval sa doň, pustil sa pred ôsmimi rokmi do opráv starých bicyklov. Výstavu najkrajších jedenástich dvojkolesových tátošov z obdobia dvadsiatych až tridsiatych rokov minulého storočia sprístupnili zástupcovia mesta v Kúrii Mórica Beňovského v piatok 9. októbra. Návštevníci obdivovali pekársky, vojenský, doktorský, poštársky aj hasičský či poľovnícky bicykel, každý funkčný s typickými doplnkami.
Všetko sa začalo zbieraním lesklých karbidiek – lámp. Uvidíte ich iba v múzeách či na burzách starožitností. „Napadlo mi, že k tým karbidovým lampám zostavím staré bicykle. Začal som chodiť po šrotoviskách a zvliekal domov všetko, čo sa dalo použiť. Žena je už zvyknutá. Kde sa pozriete, všade mám súčiastky. Tam je zvonec, tam sedana, tam betál,“ pustil sa do írečitého rozprávania bývalý Teslák, neskôr správca kúrie a dnes chlapík, čo sa stará o čistotu v meste.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 13. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín