Piešťanci podporili svalových dystrofikov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. októbra 2015, 09:54
  • Autor:Katarína Uhrová

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR tento rok zorganizovala 15. ročník kampane Belasý motýľ s cieľom bližšie predstaviť verejnosti život ľudí so svalovou dystrofiou, informovať o existencii, zdravotných a sociálnych dôsledkoch tohto závažného ochorenia.

Kampaň sa už tradične uskutočnila aj v Piešťanoch. V kúpeľnom meste sa premiérovo konal Koncert Belasého motýľa. V komunitnom centre ŽiWell 5. júna zahrala kapela The Raw Bishops a pesničkár Richard Vávra alias Archívny chlapec. Umelci vystúpili bez nároku na honorár, návštevníci koncertu prispeli sumou 85,96 € do celoslovenskej verejnej zbierky, počas ktorej dobrovoľníci vyzbierali do prenosných pokladničiek 19 181,61 €.

Výťažok zo zbierky sa použije predovšetkým na doplatenie za kompenzačné či zdravotnícke pomôcky (zdviháky, elektrické vozíky, špeciálne mechanické vozíky, elektrické postele, špeciálne sedačky, odsávačky hlienov a pod.). Ľudia so svalovou dystrofiou ich potrebujú pre základnú existenciu aj aktívne začlenenie sa do spoločnosti. Štát však tieto pomôcky prepláca len čiastočne alebo vôbec. Vďaka podpore verejnosti chorí žijú naplno.

V Piešťanoch sa 8.-11.10.2015 uskutoční aj Celoslovenské stretnutie členov Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR. Súčasťou rozmanitého programu pravidelného rekondično – integračného pobytu bude aj slávnostný krst publikácie Osobná asistencia – teória a prax a premiéra dokumentárneho filmu Asistujem, teda som.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián