Kolonádový most mal pôvodne žiariť farbami

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. októbra 2015, 09:41
  • Autor:am

Vzali skladačky, liberty i horské bicykle a vyrazili spoznávať tajomstvá piešťanskej architektúry. Prvá októbrová sobota už po piaty raz patrila Dňu architektúry. Verní poslucháči aj nové tváre sa stretli pri soche barlolámača.

Desiatky cyklistov absolvovali trasu naprieč celým mestom. Z Kolonádového mosta sa vydali k Domu umenia, odtiaľ k bývalej detskej nemocnici, kolonáde, základnej umeleckej škole, až kým neprešli cez bývalý cintorín pri dnešnom gymnáziu okolo obchodného domu Prior na sídlisko Na prednádraží. Zábavu z pelotónu, ktorý tentoraz nemal na čele Sagana, ale Evu Rohoňovú, mali deti i dospelí. Okrem šokovaných aj obdivných pohľadov bolo často počuť: „Jééééj, koľko bicyklov!“ Miestami riskantné pauzy celého sprievodu na autobusových zástavkách nikomu neprekážali, netrúbili dokonca ani vodiči automobilov.
Spoznávanie okolitých stavieb a monumentov vzniklo pri príležitosti Medzinárodného dňa architektúry. „Hlavnou myšlienkou podujatia je osveta v oblasti architektúry. Je to vyslovene pre širokú verejnosť, nie pre odborníkov,“ predstavila zámer organizátorka E. Rohoňová. V tomto roku sa rozhodla venovať percentám umenia vo veľkých stavbách: „Zvolila som si tému preto, lebo si myslím, že umenie je pre ľudí asi najpríťažlivejší aspekt architektúry.“
Okrem predstavenia koncepcie stavieb socializmu a propagandistických účelov umenia v rámci ich budovania doplnila do výkladu aj niekoľko zaujímavostí z obdobia pred druhou
svetovou vojnou. „Pôvodne si architekt Emil Belluš predstavoval množstvo farebných leptov v skle Kolonádového mosta. Vtipné je, že nám sa môže zdať ako čistá, pekná stavba bez prikrášlení, no je to preto, že investor stopol architektovi peniaze a uprednostnil lacnejšie biele lepty,“ prezradila E. Rohoňová. Upozornila tiež na výnimočnosť fasády amfiteátra či sochu Óda na radosť pred Domom umenia. Mala lákať do kultúrneho stánku. Spomenula i časy, keď ešte v honosnej vile na Teplickej ulici fungovalo služobníctvo. Dnes sa v nej rodia nové hudobné talenty.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 6. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián