Cesty v Trebaticiach: Kontrast medzi centrom a ostatnými ulicami

  • Spravodajstvo / Región
  • 7. októbra 2015, 09:13
  • Autor:mk

Centrum Trebatíc priťahuje zraky návštevníkov aj okoloidúcich, vyzerá skoro ako z rozprávky. Cesta i chodníky zo zámkovej dlažby, udržiavaná zeleň, vysvietený kostol, pekné fasády domov. Tam, kde končí zámkové dláždenie, pokračuje opravená asfaltka s chodníkmi aj vkusnými autobusovými zastávkami. Nová vrstva asfaltu zasahuje aj do priľahlých ulíc, avšak končí po približne desiatich metroch a nasledujú jamy, praskliny, výtlky i záplaty. Prečo taký kontrast medzi centrom obce a ostatnými ulicami?

„Centrálnu zónu obce sme obnovili v rámci prvej etapy revitalizácie vidieckeho prostredia z roku 2010, spadajúcou do Programu rozvoja vidieka. Pomohla nám dotácia z fondov Európskej únie v približnom objeme 600-tisíc eur. Práce spočívali v oprave vozovky a chodníkov, odvode dažďovej vody podzemnými odtokmi, vybudovaní nových autobusových zastávok a dopravného ostrovčeka pri základnej škole. Zbrzďuje dopravu a dáva vodičom najavo, že prichádzajú do centra obce. Na tomto úseku pribudla zeleň a pomocou osvetlenia vynikol Kostol sv. Štefana,“ vyratúva premeny starosta Juraj Valo.
Odvážny projekt si vyžiadal meniť viaceré zaužívané veci. Niektoré pozemky užívali občania bez vlastníckeho práva. „Naša tolerancia voči tomuto stavu skončila s konkrétnymi plánmi na využitie územia. Obyvateľov sme požiadali o navrátenie pozemkov do pôvodného stavu, aby ich obec mohla použiť na verejné účely,“ spomína J. Valo.
Na túto etapu by mali nadviazať ďalšie dve, už nie také veľkolepé. Pôjde o výmenu asfaltu, opravu chodníkov a vybudovanie povrchového odtoku dažďovej vody. Projektovo sú spracované a po ich dokončení dostane nový vzhľad celá Hlavná ulica. Čo však s tragickým stavom vedľajších ciest? „Asi 60 percent obecných vozoviek nemáme majetkovoprávne vysporiadaných s majiteľmi. Chystáme rekonštrukciu každej ulice, je to však dlhodobý proces, obec musí postupovať systematicky a hospodárne. Na budúci rok začnú práce na Hornej a Severnej ulici. Plánujeme vyrovnať a vyasfaltovať povrch, vybudovať nové chodníky a zabezpečiť odvod dažďovej vody po jej ploche do zasypaného mlynského koryta,“ uzavrel tému starosta.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 6. októbra.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína