Primátor M. Tamajka nemá dôveru poslancov

  • Spravodajstvo
  • 6. októbra 2015, 10:20
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Vyslovenie nedôvery mestského zastupiteľstva vedeniu radnice piešťanského primátora Miloša Tamajku zrejme príliš nezaujalo. Kým poslanci svoje rozhodnutie vysvetľovali v rokovacej sále mestskej knižnice, na svojej stránke na sociálnej sieti diskutoval s virtuálnymi priateľmi. Zrejme i preto mu podstata diskusie unikla, dokonca si poplietol hlasovanie o nedôvere s hlasovaním o jeho odvolaní z funkcie.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva vo štvrtok 1. októbra sa poslanci rozhodli urobiť krok, aký história kúpeľného mesta nepozná, a prvému mužovi mesta spolu s najužším vedením radnice vyslovili nedôveru. Dôvody za všetkých predniesol Juraj Brna (NEKA). Ako prvý reagoval viceprimátor Michal Hynek. Domnieva sa, že takéto vyslovenie nedôvery je protizákonné. Podľa prednostky mestského úradu Dáše Rehákovej sa na vedenie mesta sype len kritika, aj keď robí veľa dobrých vecí. „Nátlak a kritika na nás je od nástupu do funkcií. Ide o politickú objednávku a tlak médií,“ pár slovami sa vyjadril M. Tamajka.

Tušil primátor, o čom poslanci hlasujú?



Priateľom na sociálnej sieti primátor venoval viac času a krátko po hlasovaní sa na svojej stránke posťažoval na nespravodlivých poslancov: „Dnes na zastupiteľstve poslanci predložili návrh na vyslovenie nedôvery vedeniu mesta. Okrem toho, že ide o právny nezmysel, ktorý nemá žiadnu účinnosť, čo viackrát priznali aj poslanci, ani dôvody, ktoré uviedli, nemajú žiadnu faktickú váhu. Na taký krok, ako je odvolávanie kohokoľvek, podľa mňa, treba mať vážne dôvody. A tie sú tri. 1. Ak niekto porušil zákon. 2. Ak premrhal, alebo spreneveril financie mesta. 3. Ak zneužil právomoci verejného činiteľa. Nič z toho sa nestalo, čo poslanci aj sami priznali a tak sme celé hodiny stratili debatami o tom, či spolu dobre, alebo nedostatočne komunikujeme, či boli administratívne pochybenia pri pracovnej ceste vážne alebo nie, že asi nezvládneme novú organizačnú štruktúru, asi rozpočet a pod.
Vlastne to pán poslanec Brna povedal najpresnejšie: ‘Nie sú podstatné tie prkotiny, ako je pracovná cesta a podobne. Je to vlastne varovanie, aby ste sa spamätali.‘ Aj tak som rád, že máme túto debatu za sebou a hádam sa už budeme môcť venovať práci. Beriem to ako poslednú bodku od istých ľudí za to, že prehrali voľby minulý rok. Dúfam, že poslednú…“
Zrejme i pre nedostatok pozornosti k udalostiam, čo sa v sále diali, si primátor pletie vyslovenie nedôvery s odvolávaním z funkcie. O tom sa na zastupiteľstve vôbec nehovorilo, nakoľko štatutára môže odvolať iba referendum. Na vyslovenie nedôvery majú poslanci plné právo i podľa zákona o obecnom zriadení.

Kto prehral voľby?


Za porazených vo voľbách zrejme M. Tamajka pokladá šestnásť poslancov z devätnástich prítomných. Tí hlasovaním vyjadrili nedôveru jemu, viceprimátorovi M. Hynekovi a prednostke D. Rehákovej. Sú to Iveta Babičová (SDKÚ-DS), Juraj Brna (NEKA), Zita Bruncková (NEKA), Remo Cicutto (NEKA), Martin Cifra (NEKA), Adriana Drahovská (NEKA), Ján Jánošík (NEKA), Jozef Drahovský (NEKA), Michal Fiala (NEKA), Tomáš Hudcovič (NEKA), Peter Jančovič (NEKA), Denis Kristek (NEKA), Matúš Kromholc (NEKA), Jozef Malík (NEKA), Peter Tremboš (NEKA) a Eva Wernerová (NEKA).
Proti hlasoval jedine viceprimátor M. Hynek. Zdržali sa Eliška Gocká (NEKA) a Andrej Klapica (KDH). Neprezentovali sa Martin Valo (NEKA) a Jozef Beňačka (NEKA).
Výhrady voči vedeniu radnice vyjadril i poslanec A. Klapica
((myvideo:1))
Zdroj: Piešťany TV

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 6. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína