Elektrárňu rozoznela vážna hudba po prvý raz

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. októbra 2015, 15:52
  • Autor:am

Viete si predstaviť, že hudobníci počas koncertu hrajú bez prestávky jednu jedinú skladbu? Návštevníci Elektrárne Piešťany to zažili vo štvrtok 1. októbra. Predstavil sa tu inštrumentálny súbor Cluster Ensemble.

Tri elektrické organy, marimba, klarinety, flauta a saxofón v prítmí odohrali viac než hodinu trvajúcu spleť tónov, podloženú rytmickým videom, zachytávajúcim pohyby ľudských tiel. Miestami sa zo sály ozývalo cvakanie fotoaparátov, na konci vďačný potlesk. Hudba minimalizmu pretavila bežný hudobnícky zážitok do dôkladného vyčistenia mysle, zamyslenia sa a obdivných pohľadov na šikovné prsty muzikantov.
V rámci turné už ôsmy koncert formácie hrajúcej skladbu Phillipa
Glassa s názvom Music with Changing Parts predstavil divákom nezvyčajné dielo. Naposledy znelo v roku 1971 v podaní samotného autora, od toho času sa ho pre náročnosť nik neodvážil zahrať. „Dnes sme hrali v najväčšej zostave vôbec. Je veľmi pestrá a vychádza z obsadenia skladby. Jej výnimočnosť spočíva v dĺžke, môže trvať jednu až tri hodiny, a v tom, že celý ensemble je spolutvorcom skladby – hudba je vystavaná z neustále sa opakujúcich rytmických modelov bez presne danej dĺžky,“ vysvetlil Ivan Šiller, umelecký vedúci súboru.
Hudobníci sa navzájom poznajú z iných projektov a spomínanú skladbu nahrali len v júli. I. Šiller verí, že rozšíria repertoár aj o iné muzikantské lahôdky: „Máme ďalšie veľké sny.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 6. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav