Lekár A. Suchánek: Nezákonnosti v nemocnici pokračujú

  • Spravodajstvo
  • 2. októbra 2015, 08:31
  • Autor:T. Hlobeň

Už viac ako rok stojí Alan Suchánek, lekár a člen správnej rady Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch, v opozícii voči nominantom ministerstva zdravotníctva v tejto riadiacej zložke nemocnice. Svoj postoj nezmenil ani po minulotýždňovom odvolaní Márie Domčekovej z postu štatutárky.

► Minulý týždeň sa konali dve stretnutia správnej rady Nemocnice A. Wintera. Na druhej prišla o miesto riaditeľky M. Domčeková. Ako ste tento proces vnímali?
Nezákonnosti pokračujú. Aj na prvej mimoriadnej správnej rade i na druhej sme ako jej členovia z radov zamestnancov nemocnice navrhli zmenu programu a ešte pred odvolávaním riaditeľky chceli hlasovaním počet členov správnej rady zosúladiť s platnými zákonnými normami. Nominanti ministerstva zdravotníctva rozšírenie programu zablokovali. Preto som sa hlasovania o odvolaní riaditeľky spolu s kolegyňou Magdalénou Kovačovičovou nezúčastnil s upozornením, že proces je nezákonný. V pondelok nominanti ministerstva v trojici M. Domčekovú neodvolali, o dva dni už v plnom, štvorčlennom zložení áno. I pri hlasovaní o zastupujúcom štatutárovi sme upozornili na problém nezákonnosti tohto diania. Ak Štefana Kóňu zapíše príslušný štátny orgán do registra štatutárov neziskových organizácií, opäť budeme toto rozhodnutie rozporovať. Ešte pred voľbou sme ako členovia správnej rady z radov zamestnancov nemocnice upozornili kolegov, že doktor Kóňa nie je dostatočne skúsený manažér na riadenie nemocnice s problémami, v akých sa nachádzame.

► Riešenie akých problémov vnímate ako prvoradé z pohľadu lekára tejto nemocnice?
Je tu problém s CT-prístrojom. Zlyháva, na to dopláca diagnostika
a zákonite potom aj kvalita liečby. Netýka sa to rovnako všetkých oddelení, ale aj z ekonomického hľadiska je veľmi dôležité mať moderný a cenovo dostupný prístroj. Takmer tri roky tu panuje nezákonný stav, stále sú na pracoviskách osoby, obvinené z trestnej činnosti. Na ťahu je ministerstvo zdravotníctva, ktoré ho spôsobilo, a veľmi jednoducho môže všetko vrátiť naspäť do právnej roviny, stačí znížiť počet člnov správnej rady. Iné riešenie je komplikované, pretože správna rada nemá právomoc podať žalobu o určenie počtu jej členov. To môže len štatutár nemocnice. Stotožní sa s tým nový riaditeľ?

► Aký je dôvod odvolania M. Domčekovej?

Návrh odôvodnili predkladatelia obvinením zo spáchania obzvlášť závažného trestného činu pri nakladaní s cudzím majetkom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek