Šterusania vyčistia skládky z dotácie envirofondu

  • Spravodajstvo / Región
  • 1. októbra 2015, 14:03
  • Autor:am

Napriek tomu, že k najbližšej legálnej skládke to majú „len cez niekoľko dedín“, niektorí Šterusania si s vyvážaním odpadu veľkú hlavu nerobia. Domáce i stavebné nadbytočnosti vyvážajú do prírody a ničia životné prostredie. Nelegálnym skládkam je však koniec. Obci sa podarilo získať financie na ich odstránenie.

Environmentálny fond po vyhodnotení všetkých žiadostí o dotácie na likvidáciu čiernych skládok prispeje celkom 219 žiadateľom. Uspeli i Šterusy, získali 102-tisíc eur. Dotácia pokrýva 95 percent z nákladov, obec ešte 5368 eur doplatí zo svojho. Zlikvidovať skládky musia do konca novembra, čo vraj nebude problém.
Odpadkami „skrášlili“ občania štyri miesta, medzi nimi aj miestny vodojem či potrubie. To však už nie je len environmentálny problém, pri neriešení hrozí havária. Na skládkach sa okrem bežného odpadu nachádzajú aj ťažko rozložiteľné a toxické materiály, napríklad azbestové strešné krytiny. Všetko už prerastá burina.
O odvezenie a uloženie odpadu sa postará víťazná firma z vyhlásenej súťaže. „V tomto čase plynú jej termínové lehoty,“ povedala starostka Zdenka Vlkovičová. Prezradila tiež, že obci by sa zišli nové cesty, parkovisko pred obecným úradom a plánujú aj rekonštrukciu budovy na futbalovom štadióne so sociálnymi zariadeniami, ale prioritou je kanalizácia. „Žiadali sme o dotáciu už niekoľkokrát, zatiaľ neúspešne. Výzvu na odkanalizovanie malých obcí a prostredníctvom nej získanie finančných prostriedkov sme premrhali aj tento rok. Niektorí občania neprejavili dostatočný záujem…“ informovala starostka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava