Štefan Kóňa: Post riaditeľa je pre mňa výzva

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2015, 15:32
  • Autor:Tibor Hlobeň

Posadiť sa do kresla riaditeľa inštitúcie, opustenej predchodcom s obvinením zo spáchania závažného trestného činu pri nakladaní s cudzím majetkom, znamená mať aureolu svätca alebo kamikadze, ale keďže žijeme na Slovensku, možno len perfektné politické krytie. Čo z toho spĺňa Štefan Kóňa, nový riaditeľ Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch, sme sa snažili zistiť počas rozhovoru. V každom prípade, do kúpeľného mesta prišiel z Nitry ako pred ním Mária Domčeková.

Vstupujete do funkcie riaditeľa nemocnice, verejnosťou zaradenej do zložitej pozície na základe viacerých rozporuplných rozhodnutí, prijatých jej správnou radou. Ako to vnímate?
Slovenské zdravotníctvo je problematické od revolúcie. Ani jeden minister to zatiaľ nemal ľahké. Prežívame ťažké obdobie, ale každá nemocnica sa musí starať sama o seba, aby prežila, a striehnuť ekonomické parametre i spokojnosť pacienta. Preto je tento post pre mňa výzvou.

Áno, ale v iných nemocniciach nenastupujú riaditelia na miesto predchodkyne, obvinenej z trestného činu…

Toto nebudem komentovať, nie som odborník na právo, to musia posúdiť iní.

Dobre, spýtam sa inak. Je diagnostické vybavenie nemocnice na úrovni totožnej s vybavením iných zdravotníckych zariadení na Slovensku? Konkrétne myslím na CT-prístroj.

Nekomentujem.

Nechystáte sa doplniť technologické vybavenie nemocnice, modernizovať súčasné prístrojové vybavenie?
Nemocnica sa stále modernizuje. Robíme nové výkony. Rok som primárom na ortopédii, za ten čas sme spravili množstvo nových operácií s doterajším zariadením. Operatívu som zvýšil o 90 percent. Menujte mi primára v inej nemocnici, ktorý toto dokázal.

Áno, predchádzajú vás informácie, že ste dobrý špecialista na artroskopické operácie, ale manažérske skúsenosti na riadenie takého zariadenia, akým je nemocnica, vám chýbajú.
To je váš názor. Za mňa hovoria výsledky na mojom oddelení. Aj ekonomické, dostal som ho do plusových čísiel. Veľa lekárov je v riaditeľských funkciách nemocníc. Samozrejme, na tejto pozícii sú úspešní aj právnici či ekonómovia. Opakujem, pre mňa je to výzva.

To znamená, že výkonnosť a kvalita lekárskych výkonov nemocnice pod vaším vedením stúpne o 90 percent?
To je extrémne číslo. Uvedomte si, že každé oddelenie nemocnice je iné, počnúc napríklad interným s odlišnými špecifikami oproti chirurgickému či detskému, a tak môžem pokračovať.

S akými prioritami vstupujete do riaditeľskej kancelárie?
Dajte mi sto dní na konkrétne vyjadrenia. Prioritou je, aby nemocnica prežila, aby z nej vychádzali dobré správy. Škoda, že tu pôsobia ľudia, šíriaci len kritiku a robiaci tak nemocnici zlé meno. Domnievam sa, že tak konajú len zo záujmu o kandidatúru na vedúce posty v tejto organizácii a zbierajú lacné body vo svoj prospech. Je to pre nich ľahko získaná reklama v mediálnom priestore…

Narážate na členov správnej rady nemocnice z radov jej zamestnancov?
Nechám to na vašich čitateľoch, nech posúdia, kto tu čo urobil za posledné obdobie. Každý nech si spraví vlastný názor na šíriteľov dobrého či zlého mena… Haniť je veľmi ľahké, médiá chcú negatívne správy. O dobrom sa nepíše.

Snažíme sa písať o faktoch. A faktom je, že v závere augusta ministerstvo vnútra podporilo stanovisko generálnej prokuratúry vyhlásením, že súčasné zloženie správnej rady nemocnice nie je v súlade s jej štatútom, nepôsobí teda v súlade s platnou legislatívou. Z toho logicky vyplýva, že jej rozhodnutia nemajú oporu v zákonoch…
Nekomentujem výroky ministerstva vnútra, obráťte sa s týmito otázkami na nich.

Keďže vediete neziskovku, čaká vás zápis do registra štatutárov neziskových organizácií. Čo ak na okresnom úrade v Trnave na základe stanoviska prokuratúry a ministerstva vnútra odmietnu tento akt spraviť?
Odpoveď riaditeľ nemocnice Š. Kóňa požiadal v procese autorizácie vyčiarknuť (pozn. autora rozhovoru).

To znie, ako keby ste nemali záujem viesť nemocnicu dlhodobo…
Predovšetkým chcem pomáhať pacientom a naďalej robiť výkony na ortopédii ako doteraz. Cieľ je, aby nemocnica napredovala.

Budete aj naďalej viesť primariát, dá sa to zosúladiť s manažérskou riadiacou funkciou?

Primárom budem určite ďalej. Vo viacerých nemocniciach to takto funguje.

Podľa dostupných informácií pôsobíte aj ako privátny lekár v troch rôznych mestách na Slovensku, kde ordinujete najmä cez víkend. Ste workoholik?
Kto ma pozná, vie, že veľa pracujem.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava