Prvé Beňovského glóbusy majú majiteľov

  • Spravodajstvo / Región
  • 1. októbra 2015, 13:57
  • Autor:SITA/pror

Ocenenie Beňovského glóbus po prvý raz udeľovali vo Vrbovom. Krištáľovú zemeguľu si v sobotu 26. septembra prevzali bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, lekár a spisovateľ Ivan Engler a podnikateľ a letec Stanislav Machovčák. Ocenenie patrí významným slovenský, cestovateľom alebo osobnostiam, podieľajúcim sa na propagácii Mórica Beňovského doma i v zahraničí.

Všetkých troch ocenených spája záľuba v cestovaní, ale aj osobnosť rodáka z Vrbového, cestovateľa a dobrodruha M. Beňovského. R. Schuster putoval po jeho stopách na Kamčatke, I. Engler o ňom napísal román a S. Machovčák postavil na Madagaskare Beňovskému pomník.
„Beňovský nie je na Slovensku ešte dostatočne ohodnotený. Svojím spôsobom hrdinu by sme mali byť pyšní,“ povedal pri preberaní krištáľovej ceny R. Schuster. Podľa neho sa o Beňovskom viac píše v Maďarsku, Anglicku alebo vo Francúzsku ako na Slovensku.
Na Kamčatke navštívil R. Schuster miesta, kde žil M. Beňovský vo vyhnanstve a kde zorganizoval vzburu a dramatický útek. Práve jeho životný
príbeh ho popri prírodných krásach inšpiroval vycestovať na polostrov. „Zaujímavý pocit stáť na mieste, odkiaľ okrem Beňovského nikdy nikto neušiel,“ skonštatoval exprezident.
Vrbové je podľa primátorky Emy Maggiovej malé mesto, jeho veľkou devízou sú však výrazné osobnosti. Vo svete najznámejšou je práve Beňovský, po ktorom pomenovali aj nové ocenenie mesta. Cenu tvorí krištáľový glóbus, vysoký 29 centimetrov, a grafika od Igora Piačku, zobrazujúca známeho cestovateľa a dobrodruha.
Rodák z Vrbového Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský je známy ako kráľ Madagaskaru. Tam strávil štyri roky života. Padol v boji s francúzskym komandom na Východnom myse pri meste Antalaha.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín