Dubovany: Hody by bez výstavy záhradkárov nemali glanc

  • Spravodajstvo / Región
  • 1. októbra 2015, 14:10
  • Autor:vd

Nádherné červené aj rubínové chrumkavé jablká, žltučké hrušky – už len do nich zahryznúť, modré stolové hrozno, strapce drobných lesklých zrelých rajčín, závratná vôňa kvitnúceho rozmarínu, citróny ako zelené vagóny, gigantické kaleráby, zelery, papriky a oproti nim krehký stromček obsypaný šťavnatými granátovými jabĺčkami.

Už len natiahnuť ruku a uchmatnúť si z pestrej palety takmer tristo exponátov 42. výstavy Slovenského zväzu záhradkárov v Dubovanoch. Návštevníkov vítal nápis vyskladaný z jabĺčok: „Víta vás SZZ.“ Podujatie sa konalo uplynulý víkend, počas dubovianskych hodov.
Originálny nápis je z dielne Štefana Kessla. Dal si na výstave záležať, prišiel s najbohatšou kolekciou. Ovocie i zeleninu strážili originálne postavičky z tekvičiek. „Veselé postavičky a aranžmány doniesli do výstavnej miestnosti obecného úradu miestni škôlkari a školáci,“ prezradili strážcovia výstavy a zároveň vystavovatelia Jozef Mišík a Oto Nikodém, členovia miestneho spolku SZZ. Po stole liezla stonožka, pichliače zo špajdlí vystrkoval ježko, krásu bielej dyne ukazovala labuť, neďaleko sa usmieval kuchár, i keď sa mu z kuchyne rozutekali myšky. Nápady za milión! Za tvorivosť získali obe kategórie detí cenu.
Plody záhrad vystavovalo devätnásť záhradkárov. Zaujali nás obrovské citróny Ponde Rosa od Antona Cabadaja, granátové jablká Mareka Talabu, veľké orechy Jupiter a krásne jabĺčka Juliana Strečanského, šéfa miestnych záhradkárov.
Krásne rozvoniaval rozmarín lekársky Mareka Bokora, pekne sfarbené zimné hrušky priniesol Jozef Mišík, zdravé lieskovce Oto Nikodém, parádny cesnak a slivky Jozef Orság, hrušky williamsovky Oľga Mĺkva, cherry rajčinky, kápie a uhorky Marek Gajdošík. Veľkému záujmu návštevníkov sa tešili exponáty, dopestované dubovianskymi záhradkárkami Jarmilou Kovárovou a Paulínou Orihelovou, bohatý stôl, plný nádherných plodov jesene, patril aj Vladimírovi Končekovi.
Náročná úloha, udeliť ceny, pripadla porote. „V kategórii ovocie získal prvú cenu Marek Talaba, druhú Jozef Orság a tretiu Vladimír Konček,“ prezradil J. Strečanský. Najkrajšiu zeleninu v Dubovanoch vystavovali Magdaléna Polakovičová (1. miesto), Š. Kessl (2.) a Marek Gajdošík (3.). Cenu za kolekciu exotických rastlín získal A. Cabadaj, ktorému verejnosť prisúdila aj ocenenie Dubovianske jablko.
Vystavovatelia prezentovali 135 vzoriek ovocia, 112 vzoriek zelenín, desať exotických rastlín, dvanásť poľnohospodárskych plodín a tri bonsaje. Videlo ju asi tristo návštevníkov, niektorí napísali svoje dojmy aj do knihy návštev.
Pozrite si fotogalériu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín