Hľadanie umenia v architektúre

  • Spravodajstvo
  • 30. septembra 2015, 10:55
  • Autor:ts

Deň architektúry v Piešťanoch spočíva v cyklovýlete po mestských pamiatkach s hlavnou témou – Umenie v architektúre. Piešťany sú tento rok jediným slovenským mestom pripravujúcim toto podujatie. Účastníci sa stretnú už tradične pred sochou
barlolámača v sobotu 3. októbra o 14.00 h.

Podobne ako si často nevšímame kvalitné stavby v našom bezprostrednom okolí, väčšinou prehliadame aj umenie, ktoré je dôležitou súčasťou verejného priestoru. Cieľom cyklovýletu po Piešťanoch je poukázať na toto umenie, predstaviť ho verejnosti a vyzdvihnúť jeho hodnotu.
„Architektúra je často vnímaná ako odbor na rozmedzí umenia, techniky a sociálnych štúdií,“ hovorí organizátorka cyklojazdy Eva Rohoňová. „Je ťažké určiť koľko percent architektúry tvorí umenie, ale my sa práve na tieto percentá pozrieme.“
Ide o niekedy nenápadné sochy, fontány alebo plastiky, ktoré sú súčasťou fasád. Kedysi ich dobrovoľne financovali investori stavebných projektov, v období socializmu vznikali na základe legislatívnych nariadení a neskôr sa z novo budovaných verejných priestorov takmer vytratili.
Piešťany sa môžu pýšiť kvalitnou architektúrou, ale aj umením, ktoré je jej súčasťou. Komentovaný cyklovýlet sa zameria práve na toto umenie. Udalosť nájdete aj na Facebooku.
Festival Deň architektúry sa koná 3. a 4. októbra pri príležitosti Svetového dňa architektúry. Tohtoročný program prebehne v 47 českých mestách, na Slovensku sa pripoja Piešťany. Plánovaných je viac než deväťdesiat akcií – prechádzok vedených architektmi, historikmi či teoretikmi architektúry mladej a strednej generácie. Všetky prechádzky sú zdarma. Podujatie organizuje občianske združenie Kruh z Prahy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila