Zlatý hetrik Jasového na Chovateľskom dni v Šterusoch

  • Spravodajstvo / Región
  • 24. septembra 2015, 13:19
  • Autor:T. Hlobeň

Na Slovensku dlho chýbala chovateľom dojníc holsteinského plemena jednodňová výstava. Ak nechceli absolvovať takmer týždňový stres na nitrianskom Agrokomplexe, potešila ich pred piatimi rokmi aktivita Slovenskej holsteinskej asociácie (SHA) a Poľnohospodárskeho výrobného a obchodného družstva (PVOD) Kočín, z ktorej sa na kočínskej farme v Šterusoch zrodil Chovateľský deň.

Na piatom ročníku vo štvrtok 17. septembra vodiči z dvadsiatich slovenských chovateľských podnikov v piatich kategóriách predstavili rozhodcom 69 kráv. Súťažilo sa anonymne, zvieratá viedli len pod číslom na chrbte vodiča a mená sa zverejnili až po verdikte hodnotiteľa. Víťazky piatich kategórií – prvoteľky i kravy po druhej, tretej a ďalších laktáciách postúpili do Grand finále, vyvrcholenia dňa v Šterusoch.
Prezentovalo sa viac čiernych kravičiek. „Počas vývoja sa vygenerovali červená a čierna varieta. Obe sú rovnocenné. Rozdiel je v tom, že čiernych je oveľa viac a výberová základňa i úžitkovosť je vyššia,“ poučil nás Ivan Hrica, riaditeľ súťaže a zároveň i SHA. Prísni certifikovaní porotcovia pri hodnotení najviac nazerali na vemeno ostrihaných a „napulírovaných“ zvierat. „Pochopiteľne, vemeno je dominantné. Preto je tam aj najviac hodnotiacich znakov. To je čerešnička na torte. Dôležité však je, aby vodič ukázal, ako chodia, či majú rovnú líniu,“ priblížil prácu kolegov I. Hrica.
Slovenskí prvovýrobcovia mlieka prežívajú ťažké obdobie. Cena mlieka bez mliečnych kvót a s embargom na vývoz do Ruska „zabíja“ aj najlepších, porovnateľných s európskymi konkurentmi. „Potoky mlieka tlačia na ceny. Naši chovatelia sú stále ochotní urobiť niečo naviac a statočne bojujú s daným stavom. Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM) je zapojený do európskych projektov a vidíme, že sme konkurencieschopní, čo sa týka nákladov, ale nie v príjmoch. Naše ceny sú o tri centy nižšie, to nás trvale ničí, ale verím, že na to nezomrieme. Krízu ustojíme,“ snažila sa v Šterusoch o optimistický tón Margita Štefániková, riaditeľka SZPM. Najspokojnejšie odchádzali zo Šterús zástupcovia AgroContractu z Jasového. Šampiónka výstavy je z ich chovu a farmári od Nových Zámkov tak zavŕšili zlatý hetrik, vyhrali totiž aj predchádzajúce dva ročníky. Zviera pokojne absolvovalo aj šerpovanie po súťaži, nie je totiž výstavným nováčikom, počnúc súťažou polročných jalovíc zavŕšilo poltucet účastí na podobných podujatiach.

Pozrite si fotogalériu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 22. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard