Získajú dobrovoľní hasiči dôstojné priestory?

  • Spravodajstvo / Región
  • 24. septembra 2015, 14:30
  • Autor:pror

Dobrovoľní hasiči vo Vrbovom potrebujú pre prácu dôstojné priestory. Túto požiadavku vzniesol na mestskom zastupiteľstve vo štvrtok 17. septembra člen komisie Dobrovoľného hasičského zboru a verejného poriadku Miroslav Šandrik. Vedenie mesta, ale i poslanci prisľúbili nájsť hasičom vhodný pozemok.

Je už niekoľko hodín po dvanástej…


Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) vo Vrbovom je významným pomocníkom profesionálnych kolegov z Piešťan. Často dorazia k miestnemu požiaru skôr ako oni. Zápasia však s absolútne nevyhovujúcimi priestormi pre výbavu a zaparkovanú techniku. „Sídlime v garáži bývalého skladu uhlia miestneho zdravotného strediska. V priestore s rozmerom 12 x 6 metra je uskladnená všetka technika, materiál, zásahové odevy a pomôcky. Budova v minulosti po odpredaji a rekonštrukcii sa odpojila od všetkých sietí. Pred tromi rokmi sme zabezpečili funkčnosť jednotky vybudovaním prípojky elektrickej energie. V zimnom období pomocou elektrického ohrievača energeticky náročný objekt temperujeme na plusovú teplotu. Nemáme žiadne sociálne zariadenia, šatne ani spoločenské priestory,“ vysvetlil dobrovoľný hasič Filip Gono.
Podľa vrbovských hasičov je už niekoľko hodín po dvanástej na vytvorenie podmienok pre kvalitné fungovanie zboru. Jeho činnosť v obciach nariaďuje i zákon. Akútne potrebujú priestory pre vhodné garážovanie techniky na zabezpečenie jej dlhej a bezproblémovej akcieschopnosti, vytvorenie prostredia so základným sociálnym vybavením pre členov po zásahu i počas pravidelnej údržby techniky. Chýba i miesto pre vzdelávanie zasahujúcich členov, prípadne ubytovanie v čase zvýšeného požiarneho rizika a zabezpečenia stálej služby, vytváranie spoločenských akcií, besied s občanmi a prácu s mládežou.
„Obrázky vizualizácie vytvorené našou aktivitou naznačujú, ako by mohli priestory na pozemku mesta v blízkosti terajšej garáže – hasičskej zbrojnice – vyzerať,“ dodal F. Gono. Členovia DHZ sú ochotní sa osobne podieľať i na príprave a stavbe tohto projektu.
V minulosti dobrovoľným hasičom objekt aj postavili, no svojmu účelu nikdy neslúžil a skončil v súkromných rukách. Dnes je z neho predajňa motorových vozidiel.

Takto by mohla vyzerať budova dobrovoľných hasičov z Vrbového.

Vrbovskí hasiči v najvyššej A-kategórii


DHZ vo Vrbovom tento rok oslavuje už 135 rokov od svojho založenia. V roku 1989 po nezhodách dočasne prestal fungovať. V roku 2000 sa začalo pracovať na jeho znovuobnovení a v roku 2002 si hasiči schválili nový výbor.
V súčasnosti sa DHZ venuje okrem preventívnej a represívnej činnosti aj hasičskému športu (družstvo žien a družstvo mužov), výchove mládeže – hasičská mládež Plameň, organizuje besedy a branné cvičenia.
Na základe previerok a kontrol je DHZ Vrbové v tomto roku v pláne rozmiestnenia síl a prostriedkov hasičských jednotiek zaradený do najvyššej A-kategórie. Takmer všetci zasahujúci členovia absolvovali odbornú prípravu členov hasičských jednotiek, kurz prvej pomoci a sedem z nich je spôsobilých zasahovať s autonómnym dýchacím prístrojom.

Dobrovoľníci v tomto roku zasahovali aj pri požiaroch družstevníckych polí.

Hasia aj v okolitých obciach


Jednotka DHZ zasahuje na vyžiadanie operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave aj v okolitých obciach. Tento rok pri požiari bývalého Indiansu v Piešťanoch, strniska v Šípkovom, lesného požiaru v Dolnom Lopašove, ale i v Prašníku a Šterusoch.
Vo Vrbovom likvidovali dva požiare rodinných domov, kontajner, osobný automobil, suché porasty, veľký požiar strniska a skládky pneumatík. Okrem toho sa podieľali na likvidácii osieho hniezda a asanácii nebezpečného zlomeného stromu v súkromnej záhrade.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 22. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida