Slovak Elements aj s Piešťancami na extrémnom Dolomitenmannovi

  • Šport / Ostatné športy
  • 24. septembra 2015, 09:44
  • Autor:jb/th

Na majstrovstvách sveta extrémnych štafiet Dolomitenmann 2015 mala tento rok zastúpenie aj Slovenská republika. V sobotu 12. septembra si v rakúskom Lienzi v Dolomitoch zmeralo sily 120 štafiet z takmer 20 krajín sveta. Medzi tímy sa podarilo dostať aj slovenskému s názvom Slovak Elements (Slovenské živly), v ktorom bolo aj piešťanské zastúpenie.

Na 60-kilometrovej trati s prevýšením 6700 metrov si zmerali sily bežec Martin Vrábel z Piešťan, paraglidista Aleš Hrebík, kajakár Ján Šajbidor, obaja z Liptovského Mikuláša, a ďalší Piešťanec, pretekár na horskom bicykli Branislav Sivák, ktorý je víťazom tohtoročného Škoda Horal ultrabike maratónu.
M. Vrábel, majster Slovenska v behu na sto kilometrov z roku 2015, ktorý pravidelne vyhráva horské maratóny a ultramaratóny, štartoval ako prvý. Za podpory divákov sa vydal priamo z hlavného námestia v Lienzi (600 m.n.m) do nadmorskej výšky 2400 metrov. Trasa bola dlhá 12 kilometrov a popasoval sa s ňou za 1:45 hodiny.
Ako druhý štartoval A. Hrebík, inštruktor paraglidingu a parašutizmu vo vzduchovom tuneli v Liptovskom Mikuláši, ktorý absolvoval dva prelety. Štafetu mu odovzdal bežec na úbočí hory a po kilometrovom behu po skalách s padákom na chrbte ho čakal vzlet a oblet kuželu a medzipristátie v Moosalme, kde musel vybehnúť strmou zjazdovkou znovu s padákom na chrbte a preletieť do Lienzu.
Štafetu odovzdal na miestnom štadióne bikerovi B. Sivákovi, ktorého na trase dlhej 16 kilometrov čakal strmý kopec s 26-percentným sklonom a 10-kilometrový extrémny zjazd po skalách, v lese, ale i na mokrej tráve na zjazdovke a cez hlboký potok.

Piešťanec B. Sivák absolvoval náročnú trať na horskom bicykli.

Posledný sa vydal na trať kajakár J. Šajbidor, bývalý majster sveta juniorov v K1, ktorého jazda medzi bránami začala brodením sa cez ľadovcovú rieku a skokom zo sedemmetrovej výšky do vody v kajaku. Po jazde medzi bránami a takmer celej trati v protiprúde bežal Šajbidor na konci takmer kilometer s pätnásťkilovým kajakom v ruke do cieľa, kde skončil úplne vyčerpaný.
Tím Slovak Elements obsadil 29. miesto medzi profesionálnymi tímami a medzi amatérmi by bol dvadsiaty. Trať zdolali za 5 hodín a 19 minút. Všetci sú radi, že sa nikomu nič nestalo a že neboli diskvalifikovaní, keďže každý rok diskvalifikujú pre nezdolanie trate a zranenia asi dvadsať tímov.
Šťastná bola aj manažérka tímu Jana Beňačková, ktorá riešila po pretekoch neoprávnenú diskvalifikáciu tímu. „Bolo to nepríjemné, rozhodkyňa si pomýlila kajakárov a Jančimu Šajbidorovi neuznali prejdenie brány, a tým pádom sme vo výsledkoch nefigurovali. Kým som sa vôbec dopátrala, prečo tam nie sme, prešli asi dve hodiny. Potom som musela ešte zháňať šéfa pretekov a sekcie kajakárov, ktorí prišli poriadne nasrdení z oslavy po pretekoch, ale nakoniec našu požiadavku uznali,“ vydýchla si J. Beňačková.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 22. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard