Nový seriál: Spoznávame poschodia… (15.)

  • Spravodajstvo
  • 24. septembra 2015, 13:30
  • Autor:am

Mladí ľudia vybehnú po schodoch rezko ako lamy, „vyštverajú“ sa aj zdraví ľudia v rokoch. Problém nastáva vtedy, ak sa nešťastnou náhodou stanú imobilnými alebo do rodiny pribudne malý človiečik. S kočíkom, invalidným vozíkom, barlami alebo boľavými krížami sa môže ľahko stať, že schody predstavujú nezdolateľnú prekážku. Ktoré inštitúcie sa vám podarí navštíviť bez problémov aj na kolieskach? Prinášame seriál, ktorý každý týždeň objasní, ako je na tom tá či oná verejná budova s bezbariérovým prístupom.

■ ZÁKLADNÁ ŠKOLA F. E. SCHERERA, PIEŠŤANY
Škola žiadala o bezbariérový prístup už v roku 1992, keď odborníci snahu zamietli, pretože vraj po vystúpení z výťahu žiaci spadnú dole schodmi. Netušili, že schodisko od výťahu delia ešte dve chodby. V súčasnosti má škola nájazdovú plošinu, bezbariérové toalety a výťahy. Žiaci možnosť bezbariérového štúdia využívajú, učia sa v mieste bydliska a nemusia bývať ďaleko od rodičov – na internátnej škole.




Na endokrinologické vyšetrenie treba imobilných pacientov vyniesť.

■ ENDOKRINOLOGICKÁ AMBULANCIA, NÁMESTIE SNP, PIEŠŤANY
Vyšetrenie štítnej žľazy v centre mesta si vyžaduje pomoc príbuzných. Sestra u lekárky Márie Držíkovej odoberá krv pred budovou alebo v aute, no na konkrétne vyšetrenie je nutné vyniesť imobilného pacienta po niekoľkých schodoch. Starší občania vďaka zábradliu problém nemajú, hendikepovaných je minimum. Rekonštrukciu neplánujú.





Do budovy Obecného úradu v Šterusoch sa vozičkári nedostanú.

■ OBECNÝ ÚRAD, ŠTERUSY
Budova obecného úradu v Šterusoch je jednopodlažná, avšak ku kanceláriám vedú tri schody. V obci je imobilný jediný občan, úradníčky ochotne zájdu, rovnako ako v prípade starších obyvateľov, k nemu aj domov. Rekonštrukciu plánujú v budúcnosti spojiť s opravou kultúrneho domu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 22. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard