Moja špajza: Vie, čo potrebujú ľudia s histamínovou intoleranciou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. septembra 2015, 13:51
  • Autor:vd/inz

V obchode so zdravou výživou Moja špajza, ktorý sa nachádza na ulici Pod Párovcami v Piešťanoch, sa v piatok 18. septembra skloňovala v každom páde choroba – histamínová intolerancia. Prichádzali sem mamičky s deťmi, ale aj dospelí, ktorým táto novodobá choroba, ktorá je horšia ako potravinová alergia, zasiahla kruto do života. Učia sa, čo môžu zjesť. V obchode bolo možné zmerať si za pomoci analyzéra intoleranciu na potraviny.

Istý muž, čo tu bol, mával neznesiteľné kŕče, keď zjedol niektoré typy jedál. Lekári dlho nevedeli prísť na to, prečo má tieto problémy. Nezostávalo mu nič iné, len starostlivo sledovať a zapisovať si, po ktorých jedlách sa mu stav rapídne zhorší. Kŕče mával napríklad po tom, čo zjedol parené buchty či nejaké jedlo s horčicou alebo mrazený polotovar. „Do môjho obchodu začala chodiť zákazníčka, ktorá mala doma muža s histamínovou intoleranciou. Dovtedy som o tejto chorobe nevedela. Ona ju už mala naštudovanú a približne vedela, čo jej manželovi škodí. Od nej som sa dozvedela, že ľudia s touto diagnózou na sebe dlho skúšajú, čo vlastne môžu a čo nemôžu jesť. Základným produktom, ktorý by v zásade nemal ublížiť, sú zemiaky a ryža. Niektorí tolerujú aj kukuricu, nesmú konzumovať jedlá, ktoré prešli kvasným procesom. Takým je napríklad kyslá kapusta, ale aj všetky múčniky, do ktorých idú kvasnice. Môžu jesť ovocie a zeleninu, no nesmú napríklad jogurty,“ povedala nám majiteľka Mojej špajze, Monika Ďurišová.
Z iniciatívy spomínanej zákazníčky, z ktorej sa vykľula bývalá riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb Mária Fodorová, v piatok zorganizovali toto stretnutie. Už na prvý pohľad sa dalo odhaliť, kto z prítomných, ktorí tu živo diskutujú, bojuje s histamínom. Pacienti boli chudší a bledší. „Ja som sa po tom, čo ma boleli zuby a manželka mi poradila, aby som si dal algifen, už len v poslednej chvíli doviezol na piešťanské áro. Strašne som opuchol a začal som sa dusiť,“ povedal muž v strednom veku.
Histamínová intolerancia má rôzne prejavy, spôsobuje takmer okamžite opuchy, kŕčovité bolesti, zadúšanie až astmatické záchvaty, svrbenie a začervenanie pokožky, bolesti hlavy, chronickú únavu, podráždenosť, bolestivú menštruáciu. Ľudia majú veľmi obmedzený zoznam jedál, ktorý môžu konzumovať. Všetko musí byť vždy čerstvé. Dozvedeli sme sa však, že ak držia správnu diétu a liečia sa pod dozorom špecialistu, po troch-štyroch rokoch sa ich stav upraví a môžu žiť plnohodnotným životom.
Čo zapríčiňuje toto ochorenie? Histamínová intolerancia je stav organizmu, keď ako dôsledok nerovnováhy metabolizmu histamínu v tele (pomeru medzi prísunom histamínu a schopnosťou odbúrať ho) vznikajú histamínové prejavy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida