Medzi Teslákmi nechýbal pichačkový kráľ

  • Spravodajstvo
  • 22. septembra 2015, 10:07
  • Autor:vd

V reštaurácii Semafor sa opäť po roku spomínalo na koncernový podnik Tesla, v čase najväčšieho rozmachu zamestnávajúci okolo päťtisíc robotníkov, elektrotechnikov, technológov, vedeckých a vývojových pracovníkov z piešťanského regiónu i spoza jeho hraníc.

Vo štvrtok 10. septembra sa asi štyridsať bývalých zamestnancov strediska Jozefa Ondrejku zišlo po výzve vedúceho elektrodielne Viliama Nemca. Odznela aj na stránkach Piešťanského týždňa. Posedeli si pri poháriku vínka či minerálky a pospomínali na „staré dobré časy“ Tesly. Hospodárske stredisko malo označenie HS 51. Zahŕňalo rôzne dielne vývoja a výroby technologických zariadení. A tak sa v jednej miestnosti stretli strojári, obrábači kovov, elektrikári, administratívne pracovníčky aj ľudia, podieľajúci sa na vývoji rôznych komponentov vyrábaných v elektrotechnickom podniku. Najstaršieho účastníka stretnutia, 93-ročného Ľudovíta Vanka, si Tesláci pamätajú v modrom plášti, kontrolujúceho a nastavujúceho pichačky. Pri stoloch v Semafore sa nikto nenudil. Dámy prezerali už historický album V. Nemca, dôkaz o ich živote a práci v dielňach, ale i spoločných schôdzí Revolučného odborového hnutia, turistických akcií, končiacich na tesláckych chatách. Fotky z futbalu striedali tie z vítania delegácie pri mládežníckom klube Emitor či malý stolový počítač PMD, vymyslený práve v Tesle Piešťany. Ktorýsi z kolegov priniesol zachovaný
bulettin – reprezentačný materiál dokumentujúci všetko o Tesle. Dokonca aj kuchárov v závodnom stravovaní a rady na polievky, keď kuchyni šéfoval Miroslav Belan. Prišlo plno známych ľudí – medzi inými aj náš bývalý kolega Štefan Gregorička. Z Tesly odišiel  rovno do Piešťanského týždňa. V regionálnom týždenníku dokumentoval športové dianie viac ako dvadsať rokov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 22. septembra. Pozrite si fotogalériu.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila