Viete, okolo akých výnimočných stromov sa prechádzate?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. septembra 2015, 08:53
  • Autor:am

Dávajú nám kyslík, skrášľujú krajinu a mnohé z nich sú súčasťou našich životov, pretože pri nás v tichosti rastú dlhé roky. Veľké mestá nám môžu závidieť scenériu, vytvorenú zeleňou a najmä drevinami v Piešťanoch.

Podľa krajinnej architektky Evy Wernerovej majú stromy rovnako ako ľudia svoj životný cyklus. Možno prežili storočie, možno okolo nich prechádzali vojaci či sedeli pod nimi zaľúbenci. A možno ich vysadil „z rozmaru“ gróf, ako sa to predpokladá na Kúpeľnom ostrove. Ak si pozriete líniu, ako sú vysadené, uvidíte v diaľke zrúcaninu hradu Tematín.
Stromy majú svoj život ako ľudia obmedzený a zomierajú. Aj mohykáni v mestskom parku si už čo-to prežili a čakajú, kým ich vo funkcii nahradia mladší kolegovia. Minulý týždeň jeden ešte ukázal silu, keď sa mu odlomil veľký konár a spôsobil škodu na zaparkovanom aute. Veľké šťastie, že po chodníku nekráčal človek…
Viete, kto nariadil výsadbu týchto stromov? Dokážete odpovedať na otázku, ktorý strom je v Piešťanoch najstarší? Viete, okolo čoho chodíte? Prečítajte si niekoľko zaujímavých faktov o výnimočných stromoch.

Najstaršie stromy v meste sú topole.

Ašpirant na ocenenie


Platan javorolistý je najrozšírenejší „európsky“ typ tohto stromu. Okrem širokej koruny sa pýši aj výškou až do 40 metrov. Niektoré platany dosahujú úctyhodné rozmery a medzi ne možno zaradiť i jeden piešťanský. Nachádza sa za hotelom Thermia Palace a vďaka veku takmer 120 rokov ho jeho obdivovatelia plánujú prihlásiť do súťaže Strom roka. Ak sa mu pošťastí a získa najvyšší počet hlasov, čaká ho odmena v podobe ošetrenia a reprezentácie Slovenska na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.

Velikáni – pamätníci


Vedeli ste, že topole čierne pred hotelom Máj a v areáli autokempingu Lodenica sú najstaršie stromy v našom meste? Ich vek sa odhaduje na 150-180 rokov a prežili vďaka dostatku spodnej vody a svojej odolnosti voči nej. Územie bývalo v minulosti zaplavované, kmene si museli poradiť aj s vodou, ktorá neustupovala i mesiac. Viaceré stromy pre záplavy nemali kyslík a odumreli, no topole so súčasným obvodom kmeňa 4-5 metrov zaťažkávajúce obdobie úspešne prežili.

Desaťročia bok po boku môžu mnohí manželia týmto stromom len závidieť.

Manželia


Na Nábreží Juraja Wernhera (za kúpaliskom Eva) sa nachádzajú jediné dva zákonom chránené stromy v Piešťanoch. Rovnako ako v prípade najstarších mohykánov, i tento pár je zástupcom druhu topoľ čierny. Tieto stromy sú dvojdomé, čo krásne demonštruje dvojica stromov na nábreží. Vedľa seba totiž stojí muž a žena, a preto ich odborníci nazvali Manželia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 8. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Bernard, zajtra Zina