Vidiecke premeny (5) Banka: Lepšie ako nič

  • Spravodajstvo / Región
  • 11. septembra 2015, 10:37
  • Autor:Lívia Gažová

Revitalizácia verejných priestorov na Banke zahŕňa zatiaľ len úpravu parčíka hneď oproti obecnému úradu. Z parku sa po rekonštrukcii stal starostovský pomník so zámkovou dlažbou, lavičkami a fliačikmi zelene. Aj napriek vloženým financiám sa využíva len sporadicky. Centrálna zóna nasilu vytvorená vedľa hlavnej cesty nie je práve najvľúdnejším miestom na posedenie.

Bývalú trávnatú plochu so stromami, slúžiacu najmä deťom z materskej školy, oddeľoval od frekventovanej cesty pôsobivý plot. Spolu s historickou budovou tvorili zaujímavý prvok. S takýmto parkom v centre obce sa nemohla pochváliť hociktorá dedina. Napriek tomu sa minulé vedenie obce po redukcii škôlky rozhodlo namiesto trávnika v tieni stromov vytvoriť obrovskú spevnenú plochu s robustnými lavičkami. Navonok absurdné riešenie ukrajovať zo školského dvora a vymeniť zeleň za dlažbu sa podarilo presadiť, ani občianske hlasy proti proces nezastavili. Teraz má Banka námestie, ktoré ani tak nie je námestím, ale skôr amfiteátrom, aj keď ani tým nie úplne. Priestor – mačkopes je iba čiastočne využívaný, zatiaľ čo deti sa hrajú na kúsku trávičky vedľa budovy.

Tréning pre zametačov a záhradníkov
Otázka, ako sa novej starostke Tatiane Julinyiovej pozerá z okna na rekonštrukciu centrálnej zóny obce, ostala bez priamej odpovede. Projekt sa realizoval za éry minulého starostu a pre podmienky Európskej únie sa ho nesmú päť rokov dotknúť žiadne zmeny. Lakonické písomné odpovede starostky neprezrádzajú ani to, čo viedlo vedenie obce k rekonštrukcii priestoru. Je však pravdou, že väčšia zhromažďovacia plocha tu chýbala. Prečo ale na zveľadenie vybrali priestor pri hlavnej ceste umelo pretvorený na námestie? Pritom sa na tento účel ponúkali iné miesta vo vnútri obce, už teraz tvoriace prirodzené stretávacie uzly, kde sa dodnes konajú rôzne podujatia! Starosta v tom období zrejme usúdil, že budovať pre účely nového námestia chodník, priechod, protihlukové zábrany a zničiť zeleň, v skratke škriabať sa pravou rukou za ľavým uchom, je prínosnejšie, ako investovať do na to predurčených miest.
Ako je jediný verejný priestor na Banke využívaný? Nadnesene možno povedať, že na tréning pre zametačov a záhradníkov. Občas tu obec usporiada podujatie pre občanov. Počas akcií sedia na lavičkách usporiadaných do polkruhov a pozerajú na vyvýšené pódium bez zázemia. Pri hlavnej ceste, s rušivou kulisou za chrbtom, si užívajú Deň matiek či Vianočnú kapustnicu. V iné dni je priestor prázdny, človek sem nemá dôvod prísť. Je to dobrý model využitia verejného priestoru? Nemali by byť zóny, upravené z verejných financií, využiteľné každodenne? Nebuďme však kritickí, priestor obyvateľom predsa len slúži, žiaľ, ako parkovisko. T. Julinyiová síce tvrdí, že motorové vozidlá by na mieste parkovať nemali, veľká spevnená plocha je však lákavá a absencia parkovacích miest v okolí silná, takže tu vždy stojí minimálne jedno auto.

Stačí čistý verejný priestor?
Na dôležitú otázku, či má obec vypracovanú koncepciu obnovy verejných priestorov a či spolupracuje s architektmi, odpovedá starostka pamätnou úsečnou vetou: „Nemá a nespolupracuje.“ Škoda, dodávam. Je toto ten rozdiel oproti iným obciam, prezentovaným vo Vidieckych premenách, kde dopadli rekonštrukcie verejných priestorov úspešnejšie?
Neprofesionálny prístup sa na Banke prejavil aj v minulosti pri inštalácii krížovej cesty pozdĺž turistického chodníka. Zastavenia, neskôr zničené a odstránené, necitlivo a bez historickej súvislosti osadili na Červenej veži. Cesta sa však medzi kresťanmi tešila veľkej popularite. Podobne ako priestor pred obecným úradom – bola lepšia ako nič.
Ako sú na Banke do procesu plánovania zapojení občania? Oficiálna
odpoveď znie, že obecný úrad „reaguje na podnety občanov a priebežne čistí verejné priestranstvá, taktiež využíva Národné projekty aktívnych opatrení na trhu práce cez ÚPSVaR“. Zástanca participácie by onemel. Spolupráca s občanmi pozostávajúca len z akejsi kontroly čistoty? Stačí, ak je verejný priestor jednoducho len čistý? Stačí, ak sa obyvatelia zapoja do tvorby verejných priestorov – čistením?
Iný postup si ale Bančania zatiaľ nevyskúšajú. V obci sa v súčasnosti nechystajú revitalizovať žiadne verejné priestranstvá. Projekty sa sústreďujú na iné oblasti a život v obci plynie mimo nového námestia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 8. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián