Návrat k mečiarizmu či totalite?

  • Spravodajstvo
  • 11. septembra 2015, 10:24
  • Autor:Eva Wernerová

Ako poslankyňa som vstupovala do tohto volebného obdobia s optimizmom a nádejou, že mladí ľudia v politike s novými myšlienkami a víziami pomôžu rozvoju mesta správnym smerom. Moje rozčarovanie nastalo už v prvých týždňoch najmä z dôvodu nespolupráce vedenia mesta s novým zastupiteľstvom.

V jarných mesiacoch otriasol mestským úradom (MsÚ) známy proces „bezpečnostného auditu“. Došlo pri ňom podľa právnych analýz k viacerým porušeniam ustanovení zákonov. Dodnes napriek mnohým interpeláciám a konkrétnym otázkam nikto poslancom ani verejnosti tento postup a výsledky kontrol nepredložil.
Sledujúc trvalý stav nedôvery a strachu na MsÚ sme teraz svedkami podobného postupu pri zavádzaní „nového organizačného poriadku a štruktúry“, realizovaného spôsobom veľmi podobným obdobiu mečiarizmu alebo totality. Poslanci nemajú k dispozícii relevantnú informáciu o vykonaní procesného alebo personálneho auditu na úrade. K dispozícii je len neoficiálny zoznam zamestnancov MsÚ so značkami „odíde“ alebo „mení sa“, napĺňaný v týchto dňoch. Podľa správ od pracovníkov úradu nikto vopred nenavštívil referáty, neposúdil formu a kvantitu práce. O novom poriadku neboli informovaní ani poslanci v zmysle ustanovení zákona o obecnom zriadení. Prepúšťanie podľa vopred známeho zoznamu osôb postihlo najmä strategické miesta a odbory úradu: investície, stavebný poriadok, verejné obstarávanie, stratégiu mesta, architektúru a urbanizmus, životné prostredie a financie.
Na úrade sa podľa všetkého stratila vzájomná komunikácia a nastúpila obava o existenciu. V takomto rozpoložení sa veľmi ťažko pracuje aj poslancom – najmä v dobe pred schvaľovaním rozpočtu, dotácií, investičných zámerov a ďalších materiálov, potrebných pre život mesta. Nepamätám si podobné ochromenie úradu za posledné tri volebné obdobia. Myslím si, že ak sa robia podobné zásadné personálne a organizačné zmeny, majú viesť k dlhodobo premyslenému novému poriadku s prínosom pre celé mesto, skvalitneniu procesov, odbornosti a vyššej kvalifikácii ľudí a nesmú spôsobiť organizovaný chaos v riadení a fungovaní MsÚ.
Prekvapuje ma napríklad poverenie človeka so strednou školou, pôsobiaceho na úrade dva týždne bez praxe v stavebnom poriadku vedením oddelenia, zaoberajúceho sa urbanizmom a architektúrou, životným prostredím, dopravou a stratégiou mesta. Ako zvládne širokú škály výkonov správy mesta a súčasne podriadených s vyššou odbornosťou a vzdelaním?
Naviac nový názov tohto oddelenia – „stavebné služby“ – zďaleka nezodpovedá ich náplni a pripomína skôr dláždenie chodníkov ako rozvoj mesta. Architektúra a stratégia mesta, územné plánovanie sa stratili zo slovníka MsÚ. Zostáva veriť, že sa nestratí aj z tvorby mestského prostredia. Dúfam, že rovnakými nesystémovými krokmi nebudú reštrukturalizované ostatné odborné útvary, že podobným spôsobom sa nevytvorí vedenie ostatných oddelení a štandardom sa stanú riadne, otvorené a transparentné výberové konania, kde medzi základnými kritériami budú preferované vzdelanie, odbornosť, komunikatívnosť, schopnosť viesť ľudí a nie odporúčania kamarátov, známych, prípadne politických súputníkov.
Len takéto kroky môžu prinavrátiť mestskému úradu dôstojné postavenie v štruktúre mesta a zodpovedajúceho partnera pre mestské zastupiteľstvo.

Poznámka redakcie



Teší nás v poslednom období zvýšený záujem poslancov piešťanského mestského zastupiteľstva o reakciu na dianie v komunálnej politike prostredníctvom Piešťanského týždňa. Je to aj v súlade so smerovaním redakcie poskytnúť občanom čo najširšie spektrum informácií. Preto sme sa rozhodli zaradiť do nášho periodika (ne)pravidelnú rubriku Názory poslancov.
Za prezentovaný obsah však zodpovedajú autori, redakcia Piešťanského týždňa sa s niektorými ich názormi nestotožňuje a nepovažuje ich v niektorých prípadoch ani za faktograficky presné. Vyhradzujeme si však právo nezverejňovať tie, ktoré priamo nesúvisia s problematikou, prerokovávanou na mestskom zastupiteľstve, či hoci aj v štylistickej parabole dotýkajúce sa náboženského presvedčenia, rasovej neznášanlivosti či národnostných urážok.
Tibor Hlobeň, šéfredaktor

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 8. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián