Komentár: Ďakujem, takú optimalizáciu si neprosím!

  • Spravodajstvo
  • 11. septembra 2015, 10:00
  • Autor:Tibor Hlobeň

Aby bolo jasné, nikto a tobôž nie novinár, nemôže spochybňovať právo na zmenu organizačnej štruktúry na piešťanskom mestskom úrade. Ale spôsob, akým sa deje, by mal pohnúť žlčou aj najposlednejšiemu ignorantovi.

„Nová organizačná štruktúra je výsledkom niekoľkých mesiacov príprav a vedenie mesta k nej pristúpilo po viacerých rokovaniach so zástupcami miest s podobným počtom obyvateľov, aký majú Piešťany. Od zmeny organizačnej štruktúry si vedenie mesta sľubuje zefektívnenie chodu úradu, zlepšenie služieb pre obyvateľov a v neposlednom rade aj šetrenie finančných prostriedkov v budúcnosti,“ dočítali sme sa na webovej stránke mesta. Preto je nepochopiteľné, prečo sa po takých prípravách rozhodli zrealizovať ju za päť dní(!) a vôbec ju nekonzultovali s poslancami mestského zastupiteľstva.
Podľa mojej „naivnej“ predstavy po niekoľkých mesiacov príprav malo vedenie mesta predložiť poslancom, a ak sa nechce len tváriť ako transparentné, aj verejnosti, komplexnú analýzu daného stavu so zdôvodnením, prečo sú zrušené miesta nadbytočné, v ktorých oblastiach bol úrad doteraz neefektívny a nedostatočne slúžil občanom, a ako to nové oddelenia napravia, odhad množstva finančných prostriedkov, samosprávou v budúcnosti ušetrených, a v neposlednom rade aj časový plán optimalizácie, spočívajúci napríklad vo výpovedných lehotách a vypísaní výberových konaní na novovytvorené miesta tak, aby v prvý deň platnosti novej organizačnej štruktúry personálne sedelo všetko tip-top a ľudia tak isto na svojich miestach s rozumnými pracovnými zmluvami.
Za päť dní by to nestihol asi ani Einstein, a tak nečudo, že na úrade vládne chaos a za pochodu sa zúfalo snažia vyhodiť nepohodlných a zároveň hľadajú „dobrovoľníkov“, ochotných nastaviť krk a prevziať poverenie na vedenie oddelení, vytvorených asi s jediným cieľom – ušetriť na výplatách. Inak sa nedá nazvať napríklad spojenie „ajťákov“ s verejným obstarávaním či údržbou objektov… Viete si predstaviť, že by sa na celonárodnej úrovni spojili ministerstvá hospodárstva, vnútra a, čo ja viem, práce, sociálnych vecí a rodiny? Asi by prezident musel zvolať Bezpečnostnú radu štátu a zabrániť tak jeho rozvratu!
Čarovné je i vyberanie na miesta dočasných vedúcich. Oddelenie IT a majetkových služieb do ukončenia výberového konania povedie bývalý bezpečnostný referent. Nečudo, nedávno si zvýšil kvalifikáciu absolvovaním kurzu, zameraného na monitoring zamestnancov. Oddelenie stavebných služieb a rozvoja mesta zverili dočasne do rúk neperspektívneho 60-ročného muža so stredoškolským vzdelaním, dochádzajúceho z Nitry, absolútne bez znalostí prostredia a špecifík Piešťan. Jeho kariéra na mestskom úrade je naozaj blesková, 17. augusta nastúpil na post referenta pre ohlásenie drobných stavieb, stavebných úprav a udržiavacích prác a po dvoch týždňoch šéfuje architektom a ďalším vysokoškolsky vzdelaným kolegom. Keď som si dovolil upozorniť vedenie mesta, či nemalo uprednostniť už na pozíciu referenta z pohľadu jeho dlhodobejšieho personálneho zaistenia napríklad niekoho z perspektívnych odborníkov na bývalom odbore správy Mesta Piešťany i s vyšším ako stredoškolským vzdelaním, hovorkyňa Eva Bereczová mi v odpovedi pripomenula antidiskriminačný zákon…
Úplne absurdne sa javí porovnávanie s inými mestami. Ak je jediným kritériom počet obyvateľov a výška rozpočtu, väčšiu amatérčinu si neviem ani predstaviť. Kde je zhodnotenie paralel z histórie či ekonomických, sociálnych a kultúrnych hodnôt i zázemia v súčasnosti? Prednostka mestského úradu Dáša Reháková spomenula ako príklad Nové Mesto nad Váhom. Vraj tam má úrad necelú päťdesiatku zamestnancov. Akosi jej pri tom porovnávaní uniklo, že stránkové hodiny pre verejnosť sú tam len tri dni do týždňa a o existencii klientskeho centra Novomešťania ani nechyrujú. Ak toto má byť vzor pre optimalizáciu organizačnej štruktúry, ďakujem, takú si neprosím!

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 8. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián