Vidiecke premeny (4) MORAVANY NAD VÁHOM: Do centra vrátili život

  • Spravodajstvo / Región
  • 4. septembra 2015, 14:10
  • Autor:Lívia Gažová

Do Moravian nad Váhom práve prišiel predavač mäsa. Špeciálne upravené predajné auto zastaví na predurčenom mieste. Ľudia sa zbiehajú, ešte nemá ani striešku vyklopenú. Iní kráčajú s taškami do Jednoty, mamičky aj s kočíkmi či svižné babičky na bicykloch. Niektorí vybavujú veci na obecnom úrade, skočia do lekárne, podaktorí už sedia pri pivku. Bežné dedinské dopoludnie.

Revitalizované námestie v Moravanoch sa úplne prirodzene stalo súčasťou života v obci, úspešne sa užíva, nesnaží sa ohúriť a nijako nedráždi. Oproti iným dedinám vystihuje identitu, naozaj slúži ľuďom a nie je vybudované len tak pre efekt. Čo urobili v tejto obci inak?
Nadčasové lavičky či dlažba
Rovnako ako verejné priestory v okolitých obciach, aj moravianske zrevitalizovali z eurofondov. Zahŕňali najmä premenu centrálnej zóny okolo strediska služieb a parku pri Zariadení pre seniorov. Vymenili sa povrchy, pribudol mobiliár, osvetlenie, zeleň a príjemné doplnky ako stojany na bicykle či fontána.
Čokoľvek si môže človek predstaviť pod pojmom lavička alebo dlažba, vo väčšine prípadov sa z rôznych alternatív vyberá podľa ceny alebo, žiaľ, známostí. Potom sú všade také tie… Veď ich určite poznáte. Poučená skúsenosťou z iných obcí som nemohla skryť prekvapenie nad tým, aké nadčasové a zjavne dobre udržiavateľné prvky a materiály tu zvolili. Utvrdzuje ma v tom i starosta Peter Hulman: „Na pre nás dôležitom vizuálnom efekte a kvalitných materiáloch sme naozaj nešetrili.“
Hovorí to ako samozrejmosť. Že by jeden z kľúčov k úspešným priestorom? Pýtam sa na autora revitalizácie. Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 2013 a napriek zdarnému výsledku jej nepredchádzala architektonická súťaž. Obec reagovala na vyhlásenie výzvy na dotáciu s uzávierkou o 90 dní. Časovo sa to nedalo stihnúť. Na základe referencií priamo oslovili architekta, aby rekonštrukciu navrhol a od začiatku koordinoval.

Z financií na revitalizáciu obnovili aj park pri Zariadení pre seniorov.

Z Popolušky kultivovaný priestor
Na spoluprácu s architektom Milanom Jakubekom starosta pochvalne spomína už v prvej vete: „Mali sme spočiatku inú predstavu, ale architektov návrh ju predstihol,“ hovorí s úsmevom. Pri zadaní stála pred architektom úloha pretvoriť centrálnu zónu obce, zachrániť priestor pri obchode. Podľa P. Hulmana predtým sa ani nedal nazvať námestím, len akousi odpudzujúcou obslužnou zónou, plnou bariér a kolíznych miest s autami.
Po rekonštrukcii vznikla pri obecnom úrade kultivovaná živá pešia zóna, založená najmä na myšlienke ľahkého prístupu pre každého. To sa netýka len osôb na vozíku, ale aj mamičiek s kočiarom a starších ľudí, predtým odradených chodiť do centra pôvodným prístupom po schodoch. Významný prínos malo aj upokojenie dopravy. Autá sem už nesmú, priestor je príjemnejší a pripomína skutočné námestie. S pódiom, fontánou, lavičkami.
Zdá sa, že takto mohol vyzerať aj pôvodný zámer autora objektu strediska služieb z dôb socializmu. Táto stavba ešte zrekonštruovaná nie je, obci totiž nepatrí, no vidno, že už jej prevádzkový koncept nahráva bezproblémovému užívaniu námestia.
Súčasťou rekonštrukcie sa stal aj park pri Zariadení pre seniorov. Od námestia ho oddeľuje neriešiteľný problém – hlavná cesta. Pribudol tu aspoň priechod pre chodcov. Pôvodný zelený priestor vyzeral podobne ako teraz, za peniaze z eurofondov sa len skultivoval: vymenili povrchy a pribudli lavičky. Sú z bezúdržbového afrického dreva, neolupuje sa z nich lak a netreba ich prácne brúsiť či natierať. Aj dlažba z tvrdeného betónu sa jednoduchšie čistí. Napriek zvýšeniu plôch zelene nie je údržba náročnejšia, pretože ju zjednodušujú nové mechanizmy, patriace obci.
V mierne zvlnenom teréne je park príjemným miestom na posedenie. Okrem lavičiek sa tu nachádza i detské ihrisko a malý altánok. S vandalizmom sa zatiaľ ešte nestretli. Starosta na túto tému dodáva: „Prečo by to niekto ničil, keď je to pekné?“ Logické, nie?

Moravanci čakajú na ďalšie výzvy
Pri rozhovore padne reč aj na identitu obcí, občas sa pre necitlivé rekonštrukcie strácajúcu. V Moravanoch tento pocit nemám. Starosta pritakáva a opäť upozorňuje na architekta. Vystihol atmosféru a priestory obce oživil. Možno pomohlo i to, že sa nevytvárali celé nové zóny, ale financie sa použili na skvalitnenie výrazu pôvodných, zaužívaných, a preto i naďalej používaných miest.
P. Hulman ukazuje prstom na ďalšie zóny, podľa neho vyžadujúce zmenu. Revitalizácia je v príprave, vzniknúť majú nové oddychové zóny, vynoviť chcú napríklad priestor pred kaštieľom (kde už otvorili aj cukráreň) alebo pod cintorínom. Všetko v jednotnej koncepcii. Projekty sú pripravené a čakajú na správne výzvy. S tými sa, očividne, vedia v Moravanoch dobre popasovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 2. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina