Trikrát nie pre Máriu Domčekovú

  • Spravodajstvo
  • 4. septembra 2015, 13:36
  • Autor:T. Hlobeň

Ministerstvo vnútra SR minulý týždeň zrušilo výrok Odboru opravných prostriedkov Okresného úradu v Trnave o neoprávnenom zápise Márie Domčekovej ako štatutárky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch do registra neziskových organizácií. Svoje rozhodnutie zdôvodnili ministerskí úradníci tým, že tento orgán nie je oprávnený rozhodovať o týchto veciach, toto právo patrí len ministerstvu.

O pár hodín neskôr Odbor všeobecnej vnútornej správy Sekcie verejnej správy ministerstva, podľa platnej legislatívy jediný, kto v danej veci môže rozhodovať, vyhovel protestu Generálnej prokuratúry SR a vyhlásil, že zápis M. Domčekovej do registra štatutárov neziskových organizácií nie je v súlade so zákonom. Ministerstvo sa tak stotožnilo so súdnym rozhodnutím i vyjadrením Generálnej prokuratúry SR z predchádzajúceho obdobia. Všetky tri inštitúcie tvrdia, že súčasná šesťčlenná správna rada nemohla vymenovať M. Domčekovú za riaditeľku, pretože bola v roku 2012 kreovaná v rozpore so zákonom. Druhú chybu urobil štát, zastúpený pracovníkmi Okresného úradu v Trnave, keď M. Domčekovú zapísali do registra štatutárov neziskových organizácií.
M. Domčeková si napriek tomu nemyslí, že by mala odstúpiť. „Od začiatku považujem menovanie a zápis mojej osoby ako štatutárneho zástupcu nemocnice za zákonné, takže si počkám na doručenie rozhodnutia,“ odpovedala na otázku Piešťanského týždňa, či si stále myslí, že je vo svojej funkcii oprávnene.
Alan Suchánek, lekár a člen správnej rady nemocnice, už viac ako dva roky bojujúci za návrat zákona na pôdu nemocnice, si tiež nenasadzuje ružové okuliare: „Stále je tam právo na odvolanie, čiže nejaký čas to ešte potrvá, kým príde ku konečnému verdiktu. Od decembra 2014 dávam na každej správnej rade návrh na zmenu štatútu, aby znel v súlade so zákonom – aby mala päť členov – za ministerstvo troch a za zamestnancov dvoch. Správna rad so šiestimi členmi robí obštrukcie, štyria ministerskí sa zdržia hlasovania a môj návrh neprejde. Keď sa pýtam na ich postoj, keď súd aj prokuratúra majú iný právny názor, odpovedajú – počkajme si, riaditeľka má právo odvolať sa. Tak čakáme a všetko sa zbytočne naťahuje.“
Suchánek vie, o čom hovorí. Dva roky vyzerala snaha, ktorú vynakladal spolu s Magdalénou Kovačovičovou, úplne bezútešne a v správnej rade si z nich robili doslova posmech: „Pár zamestnancov povedalo, že nemocnici škodíme, ale drvivá väčšina stojí za nami. Náš zámer je nastoliť tu právo, spravodlivosť a slušné správanie.“ Na najbližšej správnej rade A. Suchánek určite opäť navrhne zmenu štatútu. Argumentovať bude už nielen rozhodnutím súdu a prokuratúry, ale aj ministerstva vnútra. Ako odpovedia jeho „ministerskí“ kolegovia?

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 2. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián