ArchitekTÚRA – Skvosty stavebného umenia P. Weisza (4.)

  • História
  • 4. septembra 2015, 13:49
  • Autor:lg

Prvá architekTÚRA, komentovaná prechádzka po skvostoch stavebného umenia v Piešťanoch, sa uskutočnila na začiatku augusta. Tematicky sa venovala stavbám architekta Pavla Weisza. Nadviazala tým na predošlý výskum a aktivity historika architektúry Ľubomíra Mrňu. Spolu s ním si organizátorka podujatia Lívia Gažová dala za cieľ predstaviť stavby piešťanského rodáka P. Weisza aj čitateľom Piešťanského týždňa. V tomto seriáli vám ich preto postupne priblížime.

Vily


Počas druhej svetovej vojny sa stavebná činnosť utlmila, zriedka prišlo k výstavbe väčších objektov. Architekt Pavel Weisz sa v tom čase vrátil z pobytu v zahraničí a čas trávil v Piešťanoch. V tomto období naprojektoval dve súkromné vily. Dom dr. Švorca na Beethovenovej v roku 1942 a vilu pod Červenou vežou na Topoľčianskej ulici. Z predošlého obdobia jeho tvorby pochádza aj vila pre rodičov s názvom Alba, postavená v roku 1936.

Alba

Najstaršia z víl, Alba, mala byť zahrnutá v pôvodnom projekte záhradného mesta Floreát. Dnes z neho vidno len torzo. Podľa slepo zakončeného múru domu sa dá skoro s istotou konštatovať, že vila mala byť súčasťou dvojdomu, aký sa nachádza na rovnakej ulici o kúsok ďalej. Vilu postavili za šesť mesiacov a jej názov je obmenou priezviska Weisz, teda biely.

Z pôvodnej Vily dr. Švorca je dnes hotel.

Vila dr. Švorca
Vila dr. Švorca stojí na kraji parku, v exponovanej, zvláštnej pozícii, ako jediný dom na parkovej strane Beethovenovej ulice. Pôvodne súkromné sídlo slúžilo aj lekárskej praxi majiteľa, ale nachádzali sa tu aj miestnosti pre hospitalizáciu pacientov. Neskôr tu sídlilo detské oddelenie piešťanskej nemocnice a po viacerých rekonštrukciách dnes slúži ako luxusný hotel. Jeho devízou je určite poloha v zeleni a architektonické stvárnenie, dané kvalitou historickej budovy postavenej v roku 1942, ale aj úspešnou dostavbou spred troch rokov.
Do trojpodlažnej vily s polozapusteným prvým podlažím sa vstupovalo schodiskom nadol. Na streche, po vzore ostatných Weiszových stavieb, sa nachádzala rekreačná strešná terasa. V súčasnosti ju z väčšej časti zaberá sklená nadstavba s konferenčnou miestnosťou a izbami pre hotelových hostí. Ubytovacie zariadenie vzniklo zrkadlovou prístavbou k slepému múru starej vily, ktorá mala len tri priečelia. Už pôvodný návrh naznačoval, že sa rátalo s akýmsi pokračovaním. A nie len tým. V archívoch existuje zastavovací plán od architekta Spitzera s terajšou Beethovenovou ulicou obklopenou domami po oboch stranách. Z dôvodu pamiatkovej ochrany parku tento pokus už nie je možný.

Vila dr. Horvátha
Iného rázu je návrh vily Dr. Horvátha na Banke. Rodinný dom na úpätí Červenej veže stojí v svahovitom teréne. Na prvý pohľad je Weiszov rukopis ťažšie rozoznateľný, má valbovú strechu a je organicky, mäkko začlenená do terénu. Autor nezvykle použil kameň. Dekoruje ním nárožia, ostenia a sokel. Podľa doložených informácií posledné dielo architekta Weisza odzrkadľuje jeho postupný odklon od čistoty stavebného slohu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 2. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav