Povoja rozospievala dedinku Rejdová

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. septembra 2015, 09:02
  • Autor:R. Kopcová

Folklórna spevácka skupina Povoja z Piešťan vystupovala na 42. ročníku Gemerského folklórneho festivalu v Rejdovej. Obec Rejdová sa počas štvrtého augustového víkendu zaplnila nielen folkloristami, ale aj remeselníkmi. Sprievod chodil od dvora k dvoru – a tak sa aj mladé generácie dozvedeli, ako to vyzeralo na bačovskom či včelárskom dvore.

Už príchod do tejto malebnej dedinky bol príjemný. Cestu po oboch stranách lemovali brezy ozdobené farebnými stuhami.
Folklórny festival sa začal v piatok 21. augusta slávnostnou bohoslužbou. Obcou prechádzal sprievod k fare, kde si návštevníci mohli pozrieť výstavu rejdovských čipkárok a potom sa dav vrátil na námestie. Tu – „na pľacu“ – sa začal hlavný program. V ňom sa predstavili folklórne súbory Hôra, Revúška, Hrabina, Stromíš, Povoja Piešťany, Haviar, Gemer a zahraničný súbor zo Srbska. Súčasťou festivalu bola aj škola tanca, ale i ochutnávka tradičných koláčov a jedál. Večer vyvrcholil ľudovou veselicou trvajúcou do skorých ranných hodín.
Sobotňajší program sa začal dopoludnia otvorením rejdovských dvorov, rozptýlených po celej obci. Návštevníci sa tak mohli zastaviť, pozrieť na kedysi bežne vykonávané a dnes už skoro zabudnuté remeslá, ako aj na tradičné náradia i náčinia. Boli tu ukážky krojov, výšiviek, paličkovanej čipky. Maškrtníci mohli ochutnať syr, žinčicu i niečo na prípitok. Aj piešťanské „Povojáčky“ nazreli do viacerých dvorov a obdivovali, ako to kedysi vyzeralo v bačovskom, v remeselníckom, vo včelárskom, v gazdovskom i v hasičskom dvore. Folklórna skupina Povoja postupne prechádzala jednotlivými gazdovstvami a v každom chvíľu zaspievala, čo sa stretlo s priaznivým ohlasom tunajších ľudí aj návštevníkov.
Na námestí sa predstavili detské súbory i sólisti a v popoludňajších hodinách sa krojovaný sprievod presunul do amfiteátra, kde program pokračoval do večera. Členky Povoje s harmonikárom počas celého sprievodu spievali, a tak si nepochybne túto veselú piešťanskú skupinu v dobrom zapamätali nielen miestni, ale tiež návštevníci.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 2. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea