Kde sa hrajú vrbovské deti?

  • Spravodajstvo / Región
  • 26. augusta 2015, 10:15
  • Autor:am


O stave piešťanských detských ihrísk sme písali v júli. Minulý týždeň sme navštívili aj druhé mesto v regióne, rodisko madagaskarského kráľa – Vrbové. Prešli sme sa po ihriskách, porozprávali sa s okoloidúcimi a zastavili sa aj na mestskom úrade.

Retrospektíva
Šesť rokov dozadu, keď benjamín našej rodiny oslavoval prvý rok na tejto zemeguli, sa naším druhým domovom stalo ihrisko na sídlisku 6. apríla. Stálo priamo pod oknami nášho vtedajšieho bydliska a nie raz nám práve detský smiech vyplnil popoludňajší program.
Na mieste, kde stál veľký hrací prvok s lezeckými potrebami a tyčou uprostred, je dnes len tráva. Na mieste, kde stálo niekoľko hojdačiek vedľa seba, je dnes… tráva. Zostalo iba zanedbané pieskovisko, okrúhla a trojuholníková preliezačka. Toľko zábavy si azda deti zo sídliska ani nezaslúžia!?
Medzi Súkenníckou ulicou a Ulicou SNP sme tiež venčili mláďatko. Ťažko povedať, či by tých desať detských kilogramov dnes hojdačka „rozdýchala“.

Na zrekonštruovanom ihrisku sa deti môžu zabávať na rôznych hracích prvkoch.

Panelákové deti nemajú ihrisko
O nič lepšie na tom nie je ani sídlisko 9. mája. Áno, aj tam sme chodievali, no dnes by tam pravdepodobne nikto dieťa dobrovoľne nepustil. Ako sme sa snažili situáciu zdokumentovať, pristavilo sa pri nás mladé chlapča na bicykli, na drevené rozpadnuté ihrisko len hľadiac: „Čo robíš?“ spýtal sa. V tom prišla mamina či mlado vyzerajúca babina a prísnym tónom povedala: „No len to odfoťte! To je hanba. Na také sídlisko tu nie je ani jedno poriadne ihrisko. Nech už s tým kompetentní začnú niečo robiť.“ No junior stále nerozumel: „Netuším, čo tu robí.“ Pani mu to srdečne vysvetlila a chlapec prišiel s tajomným hlasom bližšie: „A vieš čo?“ hovorí, „ja viem, že niektoré deti sa tu už zranili.“ Šokovane sme sa spýtali, s akými následkami. „Len išli do nemocnice, ale vážne to asi nebolo,“ dodal pokojne.
Kúsok odtiaľ sa nachádza aj zabudnuté ihrisko pre loptové hry, zvláštny rebríkový prvok, a niečo, čo pripomína bývalú šmykľavku.

Zarastená konštrukcia pravdepodobne pôvodnej šmykľavky už účel neplní.

Na mestskom úrade povedali…
…že budú rekonštruovať. Opravia prvky na oboch sídliskách, dokonca už majú niektoré hojdačky v škatuliach. Niektoré prvky majú vymeniť už do konca roka. Sľúbili sme, že sa prídeme pozrieť.
Povedali nám aj to, že za predajňou na začiatku Vrbového už jedno ihrisko opravili. Tak sme spravili „revíziu“. Hracia plocha s lanom, šmykľavkou, tyčou a priestorom na lezenie vyzerá naozaj pekne. Škoda len neupravenej trávnatej plochy. Okoloidúci dedko s malou okatou slečnou v kočíku nám potvrdil, že predtým to tam vyzeralo biedne. Spomenul aj ihrisko „tam u nich“. Vraj istý chlapec na kolotoči utrpel úraz, a tak ho zabezpečili proti pohybu. Azda sa postupne zabezpečia všetky ihriská, aby sa ani mladšie, a ani staršie ročníky nemuseli stať aktérmi nešťastných udalostí.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 25. augusta.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia