České deti spievali po slovensky a slovenské po česky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. augusta 2015, 15:30
  • Autor:am

Výmenné programy sú obľúbené po celom svete a napomáhajú lepšiemu spoznávaniu kultúry iných národov. Zaujímavé môžu byť projekty nielen s exotickými destináciami, ale aj s našimi českými susedmi. Presvedčili sa o tom i deti z Námestova. S poděbradskými kolegami vystúpili vo štvrtok 20. augusta v Piešťanoch „pod mušľou“.

Deti zo ZŠ Václava Havla v Poděbradoch a súboru Kvítek odspievali nacvičené piesne. Ďalšie dve skladby predniesli malí Slováci z Námestova a spoločne česko-slovensky predviedli verziu známeho muzikálu. Projekt vznikol s pomocou celosvetového internetového programu etwinning. „V programe s hudobnou výchovou sme sa spoznali so Základnou školou z Poděbrad. Spoločne sme cez internet nacvičili muzikál Neberte nám princeznú,“ povedala Daniela Čierniková, učiteľka zo Základnej umeleckej školy Ignáca Kolčáka v Námestove. Školy nacvičili muzikál podľa rovnakého scenára, niektoré mamičky dokonca preložili zopár piesní do češtiny. Na pódiu sa ukázali v rôznych kostýmoch, zaspievali známe i menej známe pesničky a vtipnú scénku predviedli počas populárnej skladby, v ktorej sa chcú od babičky naučiť charleston. Vystúpenie si pozrelo aj niekoľko kúpeľných hostí a neodradila ich ani jazyková bariéra.
Zaujímalo nás, ako sa českým deťom učili piesne v slovenskom jazyku. „Keď sme si po prvý raz vypočuli originál, podľa ktorého sme dávali dokopy muzikál, deti sedeli bez nadšenia,“ začala s úsmevom rozprávať Věra Froňková, vedúca českého súboru Kvítek. „Keď som im to pustila po druhý – tretí raz a mali pred sebou aj slová, zmenili výraz. Pri spoločnom stretnutí nepociťovali medzi sebou žiadny rozdiel. Vliezlo im to pod kožu a veľmi sa im to páčilo. Stále si pesničky spievajú,“ dodala V. Froňková. S projektom vystúpili spolu len trikrát, z toho raz v Námestove, raz v Poděbradoch a bodkou za ročnou prípravou sa stalo vystúpenie v piešťanskom Hudobnom pavilóne Mušľa. Už teraz však plánujú v spolupráci pokračovať nacvičením priamo pre nich napísanej rozprávky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 25. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina