Nové kreslá a podlahy v piešťanskom stánku umenia

  • Spravodajstvo
  • 19. augusta 2015, 10:30
  • Autor:T. Hlobeň

Dom umenia umeleckého súboru Lúčnica v Piešťanoch vstúpi do polojubilejnej 35. sezóny s vynoveným interiérom. Pôvodný, využívaný 34 rokov, najmä kreslá a podlahy vo veľkej sále, mali s prívlastkom prežité a opotrebované najlepšie roky dávno za sebou. Návštevník, keď si zaplatil, sa cítil komfortne najmä vďaka kultúrnym a kultivovaným podujatiam.

Dlhoročná úspešná riaditeľka tohto stánku kultúry Edita Bjeloševičová hľadala sedem rokov spôsob, ako nájsť finančné prostriedky. Aj vďaka zriaďovateľovi sa v minulých mesiacoch podarilo získať účelovo viazanú finančnú dotáciu z Ministerstva kultúry SR vo výške 130-tisíc eur a v prvej polovici júla sa zavrela opona, namiesto dám a pánov v spoločenskom oblečení obsadili sálu i predsálie robotníci v montérkach a začali demontovať, zakrývať a čistiť vnútorné priestory. Všetky technické prvky zbavili prachu, reflektory a reproduktory pozakrývali, javisko vybrúsili. Potom nastal proces balenia organu – je hermeticky uzavretý – opona a kinoplátno je vytiahnuté do ťahového komína.
Po demontáži pôvodných kresiel a podlahových krytín zostali v hľadisku kovové konštrukcie, pripravené na montáž nových kresiel. „Sedadlá aj koberce necháme v pôvodnej farbe. Snažili sme sa čo najviac priblížiť k pôvodnému návrhu architekta Ferdinanda Milučkého. Niet dôvodu vymýšľať niečo nové,“ glosuje dianie v „rozbombardovanej“ veľkej sále E. Bjeloševičová. Sedadlá prišli rozmontované, na javisku ich robotníci pred osadením spájajú a kompletizujú. Každé kreslo dostalo na operadlo z vonkajšej strany v červenej farbe akustickú drevenú dosku, aby sa zvuk lepšie šíril a dostával k návštevníkovi.
Súbežne s montérmi lepia podlahári nový koberec. Je to naozaj mravčia práca, ak si uvedomíme, že pre každú nohu sedadla musí byť vyrezaný otvor.
Práce v týchto dňoch finišujú, prvá filmová produkcia je naplánovaná na 24. augusta a tri dni po nej veľkú sálu zaplnia diváci na koncerte v rámci Organových dní. V septembri, ešte pred oficiálnym otvorením novej sezóny, je na programe „generálka“ – slávnostné otvorenie filmového festivalu Cinematik v krásnych nových priestoroch s digitalizovanou kinotechnikou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 18. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika