ArchitekTÚRA – Skvosty stavebného umenia P. Weisza (1.)

  • História
  • 12. augusta 2015, 08:56
  • Autor:lg

Prvá architekTÚRA, komentovaná prechádzka po skvostoch stavebného umenia v Piešťanoch, sa uskutočnila na začiatku augusta. Tematicky sa venovala stavbám architekta Pavla Weisza. Nadviazala tým na predošlý výskum a aktivity historika architektúry Ľubomíra Mrňu. Spolu s ním si organizátorka podujatia Lívia Gažová dala za cieľ predstaviť výsledky práce piešťanského rodáka P. Weisza aj čitateľom Piešťanského týždňa. V tomto seriáli vám ich preto postupne predstavíme.

Špeciálne sanatórium Dr. Schmidta a Dr. Weisza (1926)
Sanatórium Luxor vzniklo prestavbou staršej romantickej budovy na takzvanom Kráľovskom riadku ako prvá stavba architekta P. Weisza v Piešťanoch a zrejme aj jeho prvý projekt po ukončení štúdia architektúry v Brne a v Mníchove. V časoch, keď v našom meste ešte stále dominoval secesný a historizujúci štýl, prišiel dvadsaťštyriročný architekt s odvážnym avantgardným návrhom, založenom na jednoduchosti bez ozdobnosti.
Budova stála na najprestížnejšej adrese v meste, na nábreží, obkolesená historickými stavbami. Dnes z tejto ulice ostalo len niekoľko objektov, medzi mini napríklad aj Königs vila s dekoratívnymi prvkami, v súčasnosti taktiež pričlenená k nemocnici. Prestavba v modernom štýle naznačila, že architektúra v kúpeľnom meste drží krok so zahraničnými trendmi aj v medzivojnovom období.
Z pôvodného dvojpodlažného osovo symetrického objektu architekt ponechal len stĺporadie s verandou na prízemí. Vchod situoval na kraj budovy a koncipoval sanatórium v jednoduchom, súmernom štýle. Na fasáde dominujú len balkóny s moderným, subtílnym zábradlím, a pravidelným radením okien. Napriek tomu, že sanatórium Luxor postavili na nábreží, priečelím ho orientovali do ulice a drží pôvodnú uličnú čiaru.
Pôdorysne sanatórium tvorili na prvom podlaží štyri krídla zostavené okolo átria, vyššie už pokračovala budova v tvare písmena U. Ubytovacie jednotky tak mali výhľad na Váh. Väčšia terasa na prvom podlaží, ohraničená stĺporadím, bola prepojená s hlavnou halou v luxusnom prevedení. Pacienti mali v sanatóriu nebývalý komfort…

Pôvodná zástavba v mieste dnešnej Nemocnice A. Wintera. Sanatórium od architekta P. Weisza je vľavo.

Nemocnica A. Wintera
Po druhej svetovej vojne sa k objektu pričlenili ďalšie budovy a začal slúžiť ako nemocničné zariadenie. Dnes je už súčasná Nemocnica Alexandra Wintera dispozične zmenená, niekoľkokrát prispôsobená a nadstavená, aby vyhovovala novým požiadavkám na funkčnosť. Vo vnútorných priestoroch však možno ešte stále nájsť fragmenty pôvodnej stavby.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 11. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav