Slovakmana opäť ovládol „mimozemšťan“ Vabroušek

  • Šport / Ostatné športy
  • 3. augusta 2015, 10:15
  • Autor:T. Horký

Lodenica žila v sobotu 1. augusta jedným z najlepších športových podujatí, ktoré sa počas roka v Piešťanoch konajú. Po piaty raz sa tu totiž konali jediné preteky v dlhom triatlone na Slovensku – Slovakman 226. Premožiteľa opäť nenašiel „mimozemšťan“ z Otrokovíc Petr Vabroušek, ktorý Slovakmana ovládol už po siedmy raz a naďalej ostáva neporazený. Tento rok ho však popreháňal ďalší Čech Lukáš Krpec.

Niekoľkohodinové športové „utrpenie“ odštartoval presne o siedmej hodine ráno tradičný výstrel z dela. Pretekári naskákali do Váhu a čakalo ich 3,8 kilometra plávania. Plaveckú časť najlepšie zvládol Slovák Andrej Orlický, ktorý ju absolvoval za 47 minút, a pred druhou silnou skupinkou, kde boli Michal Holub, L. Krpec a Jozef Vrábel, mal náskok viac než štyri minúty. Najväčší favorit P. Vabroušek strácal na prvého sedem minút.
Triatlonisti po plaveckej časti prebehli depom, kde sa vyzliekli z neoprénov a okamžite brali prichystané bicykle, na ktorých ich čakala 180-kilometrová trať. Tá viedla po hlavnej ceste medzi Piešťanmi a Madunicami a pretekári absolvovali šesť takýchto kôl. Hoci nebola až taká horúčava ako po minulé roky, cyklistiku triatlonistom znepríjemňoval vietor, ktorý im uberal sily.
Cyklistickú časť zvládol najlepšie L. Krpec. Profesionálny hasič bol v sedle 4:38 hodiny a pred druhým Josefom Křivánkom mal pred záverečným maratónom náskok minútu a pol. Na tretie miesto sa už posunul legendárny Vabroušek, ktorý na prvého strácal šesť-sedem minút. Vtedy zahlásil moderátor a organizátor v jednej osobe Vladimír Baron vedomý si Vabrouškových bežeckých schopností nasledovné: „Pokiaľ nemá niekto po cyklistike pred Vabrouškom náskok aspoň desať minút, je to ako by ani žiadny nemal.“ A ako maratón ukázal, jeho slová sa potvrdili.

Pretekári naskákali do Váhu a čakalo ich 3,8 kilometra plávania.

Vabroušek pri bežeckej časti každým kolom sťahoval stratu na Krpca a druhý menovaný ešte pred posledným sedemkilometrovým okruhom viedol. Viacerí si pomysleli, že takto vyrovnaný Slovakman už dlho nebol. Žeby Vabroušek konečne našiel premožiteľa? Plané nádeje zhasli okolo trištvrte na štyri, keď sa v diaľke objavil sprievodný cyklista označujúci prvého pretekára, ktorým nebol nikto iný než český „mimozemšťan“. Ten preťal cieľovú pásku v celkovom čase 8:46:07 hodiny a v poslednom kole predbehol Krpca o takmer minútu a pol. Vabroušek tak ovládol Slovakmana po siedmy raz a doposiaľ na ňom nenašiel premožiteľa. Tretí dobehol do cieľa Křivánek so stratou šesť a pol minúty na víťaza. Najlepším Slovákom na Slovakmanovi bol Jozef Vrábel s časom 9:03:59 h, na najlepšieho mu chýbalo 17 minút.

P. Vabroušek, na prvého jazdca strácal v cyklistike v cieli šesť-sedem minút.

Po dobehnutí do cieľa sa najlepší pretekári podelili o svoje dojmy s fanúšikmi, ktorí vytvorili počas celého podujatia vynikajúcu atmosféru. „Slovakman bol opäť náročný. Lukáš mal fantastický deň, a keď to niekomu super sadne, môže ma ohroziť. Dnes to tak aj dlho vyzeralo. Plávanie mi príliš nesadlo, no cyklistika a beh boli v poriadku a rozhodovalo sa, našťastie, tam. Lukáš mal dobrý náskok, v štvrtom kole maratónu dokonca zrýchlil, no darilo sa mi držať si ho na dištanc. Vedel som však, že mám ešte dosť síl, aby som ho predbehol. Keď sa mi to podarilo, Lukáša to dosť zlomilo. Viem, že je ťažké, keď ťa niekto predbehne štyri kilometre pred cieľom. Je to však šport,“ zhodnotil Slovakmana jeho šesťnásobný víťaz P. Vabroušek, ktorého doplnil druhý muž v cieli L. Krpec: „Keď ma dobiehal, hovoril som si, že sa nenechám zlomiť a budem sa ho snažiť držať. Keď ma však predbehol, normálne som chcel zostať stáť. Petra je ťažké poraziť, no bol som tomu blízko.“

Petra Krejčová

Medzi ženami dominovala Češka Simona Křivánková s časom 9:46:11 h, pred krajankou Petrou Krejčovou zvíťazila o viac než minútu. Bronz sa ušiel Slovenke Svetlane Lipárovej, ktorá na víťazku stratila takmer hodinu a pol. Medailové pozície tentoraz neatakovala najlepšia slovenská triatlonistka Kristína Néč-Lapinová, ktorá z pretekov odstúpila.
V pretekoch štafiet ja – ty – on vyhralo zoskupenie R-Bike DK  v zložení Farago, Rosina, Rišian v čase 9:11:50 h pred 3Klub Šamorín 1 a SK Fuga. V štafetovom mixe dominoval tím Part of heart (Hlávek, Janžo, Kľúčik, Wachs, Hadík, Puškár), ktorý absolvoval trať Slovakmana za 8:11:49 h. Druhé miesto patrilo kolegom z Part of heart „B“, tretí skončil Sportdiag Team Elite. Minuloroční víťazi z Piešťan sa tento rok Slovakmana nezúčastnili.

Na záver treba podotknúť, že preteky v dlhom triatlone sa na Slovensku konajú len v Piešťanoch a rok čo rok sa tešia väčšej obľube zo strany pretekárov i fanúšikov. Treba pochváliť organizátorov za výbornú prácu, že tieto preteky dokážu každoročne pripraviť na vysokej úrovni a do Piešťan prilákajú okrem českej a slovenskej triatlonovej špičky aj zahraničných pretekárov. Tento rok sa na štarte objavili a Slovakmana úspešne absolvovali triatlonisti z Ameriky či Japonska.
Pozrite si fotogalériu.

O tom ako si počínali traja pretekári z piešťanského regiónu sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 4. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián