Recepty starých materí: Štedrý koláč
Prinášame vám seriál receptov našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach krakovianskych gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si upiecť štedrý koláč podľa receptu Anny Kubranovej. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!
Budete potrebovať:
Cesto ako na kysnuté koláče – každá gazdinka má svoj recept.
Plnky:
Tvarohová – do tvarohu pridáme lyžicu smotany, cukor a vanilku, vymiešame.
Orechová – dáme zovrieť asi 0,75 dl mlieka s vanilkou a cukrom a pridáme mleté orechy.
Maková – pripravujeme ako orechovú, ak môžeme, pridáme pár lyžíc redšieho džemu.
Plnky musia byť trochu redšie.
Postup: Z vykysnutého cesta si urobíme malý bochník, ten rozgúľame na kruh alebo ovál. Dáme na vymastený plech, urovnáme rukou. Plnky dáme do mikroténového vrecka, odstrihneme rožtek a od stredu dávame plnky v takomto poradí: tvarohová, orechová, maková. Upečieme a krájame na špice. Môžeme posypať cukrom a vanilkou a potrieme rozpusteným maslom.