Neúčasť primátora všetkých zaskočila

  • Spravodajstvo
  • 30. júla 2015, 14:56
  • Autor:pror

Spôsob komunikácie radnice s členmi komisií počas ich rokovania v utorok 21. júla, keď medzi nich z vedenia mesta prišla iba prednostka Dáša Reháková, zaskočil aj poslankyňu a predsedníčku finančnej komisie Zitu Brunckovú.

► Vaša komisia má do rozpočtu mesta najviac čo hovoriť. Ste spokojná s prezentáciou návrhu zmien programového rozpočtu mesta na rok 2015?
Nielen ja, ale viacerí poslanci a členovia komisií ostali prekvapení neprítomnosťou primátora ako predkladateľa materiálu. Kriticky to aj verejne zaznelo. Domnievala som sa, že štatutár je na dovolenke mimo Slovenska. Až neskôr prednostka uviedla, že má iné dôležité pracovné stretnutie. Ako predkladateľ sa mal zúčastniť tohto mimoriadne významného rokovania i bohatej diskusie.

► Rozpočet je najzákladnejším dokumentom smerovania a riadenia mesta. Venujete jeho úpravám v komisii maximálnu pozornosť?

Nie je správne, ak sa materiál do komisií dostáva neskoro alebo sa predkladá priamo na zastupiteľstve. Veľmi ma prekvapilo, že aj predchádzajúcu úpravu rozpočtu na rekonštrukciu chladenia zimného štadiónu nepredložili našej komisii, aby sme mohli posúdiť oprávnenosť požiadavky, ale išla priamo na rokovanie mestského zastupiteľstva.

► Dá sa takémuto postupu v budúcnosti zabrániť?

Skupina poslancov, združených v iniciatíve Spoločne pre Piešťany, chce občanov čo najviac informovať o výdavkoch a príjmoch mesta. Preto sme zabezpečili zverejňovanie informácií na webovej stránke mesta, vrátane pozvánok, zápisníc a iných dokumentov. Pracovné rokovania poslancov majú byť verejné, nemám pochopenie pre utajovanie informácií a neverejné zasadnutia.

► Aká je vaša predstava o postupe pri zmenách rozpočtu?
V tomto prípade návrh na zmenu rozpočtu je uvedený všeobecne, na dva riadky, bez verifikovaných údajov. Návrhy na úpravu rozpočtu mesta majú členovia všetkých komisií dostať minimálne 14 dní pred rokovaním s konkrétnymi dôvodmi, matematickým vyčíslením problému, s podkladmi a doplňujúcimi prehľadmi, vyvolávajúcimi potrebu meniť rozpočet. Nesmie chýbať odpoveď na otázku, či uvedeným návrhom nepoškrtáme čiastky v inej položke, dotýkajúcej sa veľkého počtu občanov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 28. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel