Názory poslancov: Prečo som hlasoval proti

  • Spravodajstvo
  • 30. júla 2015, 14:10
  • Autor:Juraj Brna

Minulý štvrtok na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) hlavnou témou bola úprava rozpočtu mesta a zvýšenie dotácie na prevádzku zimného štadióna o 50-tisíc eur na médiá a o 83-tisíc eur na dotáciu do oblasti športu. V podstate išlo navýšenie podpory pre ŠHK 37, tak aby extraliga aj na budúcu sezónu ostala v Piešťanoch.

V médiách bolo prezentované, že prezident ŠHK 37 rokuje s HK Liptovský Mikuláš o postúpení – predaji licencie na extraligu. Primátor Miloš Tamajka vyvinul iniciatívu, že mesto pomôže navýšením finančnej podpory bez komunikácie s poslaneckým zborom. Takto nás poslancov postavil pred „hotovú“ vec. Pán primátor na rokovaní MsZ však žartovne navrhol „aby ste neboli devušky a splnili si chlapskú povinnosť“ hlasovať za. V takej atmosfére nátlaku, aj účasti fanklubu ŠHK 37 na dvoch rokovaniach MsZ, sa môže dosť ťažko niektorým poslancom rozhodovať slobodne, ak je ukázaný požadovaný a očakávaný výsledok. A tak výsledok hlasovania bol 18 za : 1 proti.
Principiálnym dôvodom, prečo som bol proti, je disproporcia a nesystémovosť rozdeľovania financií. Po tomto hlasovaní je pre ŠHK 37 pridelených z rozpočtu mesta 149 000 € dotácia na médiá + 50 000 € zvýšenie dotácie na médiá + 83 000 € podpora mládeže. Okrem toho bolo na rekonštrukciu kompresorov štadióna pridelených 120 000 €. Pre ilustráciu, v roku 2013 z vlastných zdrojov mesta investovalo do všetkých segmentov 66 142 € a o rok neskôr 95 377 €. Sú to financie na investície, použiteľné napríklad na opravy ciest, chodníkov, škôlok, škôl, verejného osvetlenia, parku, vybudovanie nových ciest, cyklochodníkov… Na mestskom úrade je pripravených asi 60 štúdií a projektových dokumentácií, ktoré nie sú realizované práve z dôvodu nedostatku finančných zdrojov, a to už dlhé roky. Prvá pripravená štúdia je z roku 2000. Na vymenovanie všetkých tu nie je priestor, tak len niektoré: predstaničný priestor, Dopravná ulica, Heinolská, Sládkovičova, Bodona, Moyzesova, Furdekova, Hviezdoslavova, Komenského, Námestie SNP, mestský park, kolookruh… A to som vôbec nespomenul potreby dôchodcov a starých ľudí v Komunitnom programe sociálnych služieb.
Pre mňa je neprijateľný nielen spôsob, ako nám bol predložený materiál na hlasovanie, ale aj permanentné ad hoc prideľovanie financií jednému segmentu potrieb mesta. Ak si neuvedomia kompetentní, že extraliga v hokeji je za súčasných podmienok v meste Piešťany bez seriózneho sponzora nereálna, budeme mať tento problém každoročne na stole. Len chcieť a dávať požiadavky (pán z fanklubu vo svojom príspevku na MsZ dňa 2. 7. 2015 jedenásťkrát použil slovo „žiadame“) je málo. Aj v Grécku 20 rokov obyvatelia len požadovali a vlády im všetko plnili bez ohľadu na možnosti ekonomiky… Vo štvrtok u nás vznikol zlý precedens pre ďalšiu činnosť MsZ v zmysle nátlaku záujmových skupín.
Sokrates povedal, že demokracia zahynie aj preto, lebo bude chcieť vyhovieť všetkým. To jednoducho nejde. Občas treba povedať aj NIE.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek