Názory poslancov: Na tému „záchranári“

  • Hokej / Šport
  • 30. júla 2015, 14:04
  • Autor:Jozef Beňačka

Posledné mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva hodilo piešťanskému hokeju záchranné koleso vo forme finančnej pomoci. Mohlo by sa zdať, že záchranári z kruhov poslancov inú myšlienku ani nikdy predtým nemali a v čase „o päť minút dvanásť“ (lebo doteraz vraj o problémoch klubu nevedeli) sa rozhodli tak, ako by to urobili aj kedykoľvek predtým. Mohlo by sa zdať…

V posledných piatich rokoch sa o súčasnom modeli prenájmu zimného štadiónu debatovalo na rokovaniach zastupiteľstva opakovane. Dôvodom bolo schvaľovanie dodatkov k zmluve (pre ukončenie ich platnosti alebo z iných dôvodov), jednorazové navýšenie sumy na platby za energie, ponuka vlády na stavbu tréningovej haly, nutnosť rekonštrukcie chladiaceho zariadenia. Nekonečne dlhé emocionálne diskusie mali ku konštruktívnosti ďaleko, často sa v nich opakovali myšlienky o nutnej zmene zmluvy, o zmene podmienok nájmu, o zmene nájomcu, o nepotrebnosti extraligy, o neúmerných finančných požiadavkách a o potrebe robiť to všetko inak, aj keď často bez akýchkoľvek racionálnych argumentov.
Ako súčasť predvolebnej agendy (už dlho pred voľbami) sa názory „o nutnej zmene“ preniesli aj do súčasného zastupiteľstva. Aspoň že spomínané hlasovania prešli, aj keď len „s odretými ušami“. Aj k tomu poslednému hlasovaniu „o záchrane extraligy“ bola cesta komplikovaná. Debaty o tom, že všetko to musí byť inak, nedávali spočiatku indíciu, že návrh zastupiteľstvom prejde. Moc médií a priamych prenosov však má svoje čaro, a tak sa zrazu aj z tých, ktorí v posledných rokoch aktívne spochybňovali ďalšie trvanie prenájmu zimného štadiónu v súčasnej podobe (a systematicky zhoršovali vzťahy medzi mestom a hokejovým klubom svojimi diskusnými príspevkami, debatami na sociálnych sieťach a hlasovaním na zastupiteľstve), stali záchrancovia extraligy v priamom prenose. Plná miestnosť záchranárov… A všetko, čo bolo predtým, bude zabudnuté. Ako u koho.
Bolo by zbytočné byť konkrétny (kto chce, spomínané hlasovania si nájde). Ale rímske „Historia – magistra vitae“ platí pre všetkých. Tak sa z tejto krátkej histórie poučme, konajme už konečne zásadovo a zodpovedne, nie populisticky a zištne.
A havranom držím palce.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj