Otvorili oddelenie dlhodobej intenzívnej starostlivosti

  • Spravodajstvo / Región
  • 29. júla 2015, 09:20
  • Autor:sita

Oddelenie dlhodobej intenzívnej starostlivosti otvorili v júni vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Zabezpečovať bude zdravotnú a ošetrovateľskú starostlivosť pacientom, ktorí si vyžadujú podporu základných životných funkcií, predovšetkým dýchania s pomocou umelej pľúcnej ventilácie. Na oddelení je 15 lôžok zabezpečených moderným prístrojovým a zdravotníckym vybavením. Oddelenie je na Slovensku len druhým pracoviskom tohto druhu.

Slovensko podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka potrebuje viac takýchto oddelení pre pacientov po ťažkých ochoreniach a úrazoch. „Ja verím, že budú najmenej tri, a to na západnom, strednom a východnom Slovensku,“ povedal Čislák. Doteraz fungovalo len jediné takéto oddelenie v Banskej Bystrici.
Oddelenie je umiestnené vo vynovených priestoroch, ktoré si nemocnica prenajíma od súkromnej firmy. Investície do moderného vybavenia podľa riaditeľa nemocnice Martina Neštického dosiahli približne 570-tisíc eur. Nemocnica má pre toto oddelenie zmluvy s dvoma poisťovňami. Hlavným prínosom nového pracoviska je podľa Neštického odblokovanie lôžok jednotky intenzívnej starostlivosti a ďalších oddelení, kde doteraz takýto pacienti ležali. Na terapii pacientov sa bude okrem personálu oddelenia podieľať aj personál iných kliník a oddelení nemocnice. V prípade záujmu sa aj rodina môže podieľať na starostlivosti o pacienta, aby sa naučila postarať sa o neho a postupne sa tak pripravovať na jeho prevzatie do domácej starostlivosti. Pacienti s poruchami mozgu, v bdelej kóme a ďalšími zdravotnými problémami budú na oddelení dlhodobej intenzívnej starostlivosti pokračovať v nariadenom liečebnom procese vrátane každodennej intenzívnej rehabilitácie. Pokračovať budú aj v nácviku základných životných návykov, najmä komunikácie a príjmu potravy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián