Na Jadrane dovolenkuje ako moreplavec

  • Spravodajstvo
  • 24. júla 2015, 08:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Plaviť sa po mori dokážu aj suchozemskí Piešťanci. Dôkazom toho je aj lodný kapitán (skiper) Igor Murín. Splnil si detský sen a po začiatkoch, keď sa na námornej jachte nechával voziť, jachtu zákutiami Jadranu sám kormidluje.
Pre našinca je najčastejšou predstavou o dovolenke strávenej pri mori obraz pláže, deky, prípadne ležadla a celodenného vylihovania pod rozpáleným slnkom v prímorských letoviskách. Že sa to dá aj inak, vysvetlil skiper I. Murín. V Chorvátsku absolvoval kapitánsky kurz a námornému jachtingu sa venuje už roky.

Sedem piešťanských lodí na regate
Záľubu v morských vlnách a vetre v plachtách nepreferuje v kúpeľnom meste sám. Na začiatku leta si umenie v ovládaní námorných plachetníc zmeralo v amatérskej regate na Jadrane až sedem piešťanských posádok spomedzi štrnástich zúčastnených lodí.
Nápad zmerať si sily v jachtárčení sa vraj zrodil pri víne v piešťanskej kaviarničke. Objednali si v chorvátskom prístave jachty rovnakej kategórie a pretekanie štvor- až osemčlenných posádok plachetníc sa mohlo začať. „Súťažilo sa v prielive medzi polostrovom Pelješac a ostrovom Korčula. Preteky trvali tri dni. Prvý patril tréningovým rozplavbám a v ďalších sa súťažilo. Najlepšie umiestnenie spomedzi Piešťancov dosiahol Igor Kollárik,“ opísal nám preteky v Chorvátsku I. Murín.
O ne vraj až tak veľmi nešlo. Hlavný dôvod plavby po Jadrane na plachetnici je možnosť dostať sa do po súši nedosiahnuteľných zákutí a zálivov. „Pri chorvátskom pobreží sa dajú objaviť stratené zálivy, pieskovým dnom a pobrežím pripomínajúcim Karibik. Čistota vody v nich je úžasná, až máte i napriek niekoľkometrovej hĺbke pocit, že loď každú chvíľu zavadí o dno,“ povedal I. Murín.

Igor Murín trávi letnú dovolenku najradšej za kormidlom námornej plachetnice.

Dobrodružné nočné bdenie
Hlavným mottom takto trávených chvíľ na mori je pre Piešťanca pocit slobody. „Za týždeň môžete byť až na sedemdesiatich rôznych miestach. Kúpať sa v tichých zátokách, kam noha suchozemca nevkročí. Noci sa dajú tráviť na mori, ale aj v ruchu prístavov pobrežných letovísk. To všetko záleží len od toho, čomu dáte prednosť. Život na jachte poskytuje takmer rovnaký komfort ako ktorýkoľvek apartmán na pobreží,“ opisuje plavbu na plachetnici.
Malé nepohodlie nastáva, ak sa posádka rozhodne miesto morského prístavu ostať upevnená na kotve niekde pri pobreží alebo malebnom ostrove. „Vtedy vždy jeden z posádky bdie, veď kotva sa môže uvoľniť a skončíte s loďou na plytčine. Ale i nočné bdenie je súčasť dovolenkového dobrodružstva,“ vysvetľuje s úsmevom skiper.

Slovenská posádka námornej plachetnice v prístave.

Sladká voda na jachte
Jachtu na letné plavby si I. Murín zjednáva už v januári, keď sú najvýhodnejšie ceny. Zväčša ide o 12-metrovú loď so štyrmi kajutami. Každá má dve lôžka. K dispozícii je i moderná kuchyňa vybavená bežnými spotrebičmi, toalety a sprcha s teplou sladkou vodou. Jachta v nádržiach odvezie až 400 litrov pitnej vody.
Dovolenka na námornej plachetnici na vlnách Jadranského mora je vraj i cenovo veľmi podobná tej v prímorskom letovisku. „Prenájom lode na týždeň stojí zhruba dvetisíc eur. Poplatok za kotvenie v prístave je 15 kún na meter lode. Ak sa to však rozráta na celú posádku, pobyt strávený romantickou plavbou po malebných zákutiach Jadranu vyjde okolo 500 eur na osobu vrátane dopravy zo Slovenska k moru a zásob potravín, naložených pred vyplávaním,“ uviedol I. Murín.

Slovenská posádka námornej plachetnice v prístave.

Morská choroba nehrozí
Námornú plachetnicu môže riadiť len človek s kapitánskym oprávnením. „Treba zvládnuť meteorológiu, navigáciu, konštrukciu typu lode, na akú chcete kapitánske oprávnenie získať. A aj keď sa to suchozemcom pri pohľade z pevniny nezdá, plavba na mori má presné pravidlá ako jazda autom po cestách a je nutné ovládať ich, rovnako i námornú abecedu a značky,“ vysvetlil.
Morská choroba pri plavbe okolo pobrežia vraj problémy posádke nerobí. „Ak sa aj more zvlní a loď viacej rozkolíše, vyjdete na palubu a nájdete si očami na pobreží pevný bod. Potom nie je žiaden problém,“ dodal na záver Piešťanec a zároveň námorný kapitán I. Murín.
Pozrite si fotogalériu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 21. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek