Služobná (výletná?) cesta z radnice do Luhačovíc

  • Spravodajstvo
  • 23. júla 2015, 08:31
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Príjemný predĺžený víkend mladého piešťanského viceprimátora Michala Hyneka v dámskej spoločnosti v moravskom kúpeľnom meste Luhačovice za peniaze z mestskej kasy alebo seriózne pracovné rokovania v prospech mesta? Radnica nám ani po viac ako mesiaci posielania otázok nedokáže presvedčivo odpovedať.

Z mestského úradu zaslali aspoň čiastočné odpovede na naše otázky, súvisiace so služobnou cestou viceprimátora M. Hyneka, prednostky mestského úradu Dáše Rehákovej a vedúcej kancelárie primátora Lenky Slimákovej na otvorenie letnej kúpeľnej sezóny v piešťanskom družobnom meste Luhačovice.
Auto vyšlo na cestu bez vodiča!
Na tom, že sa táto trojka vybrala na otvorenie kúpeľnej sezóny, nie je nič zvláštne, veď dostali pozvánku a starostka Luhačovíc Marie Semelová na oplátku prišla na otvorenie letnej sezóny do Piešťan. Obe strany si náklady na ubytovanie a stravu počas oficialít vzájomne uhradili. Podivné však je, za akých okolností a kedy trojica na služobnú cestu do Luhačovíc vyrazila. Viceprimátor ako vodič služobného auta radnice VW Passat naložil obe dámy o deň skôr, na aký znela pozvánka, a na osemdesiatkilometrovú trasu do Luhačovíc vyrazili počas štátneho sviatku 8. mája.
S prižmúrením oka sa dá považovať za chybu zápisu vyúčtovanie služobnej cesty, kde nesedí niekoľko údajov. Vodič služobnej limuzíny M. Hynek totiž vyrazil na cestu o dvadsať minút skôr ako podľa knihy jázd samotné auto. Otázka znie, či pred takýmto omylom zrak sklopí hoci mestský kontrolór alebo iný nezávislý kontrolný orgán.
Za hrubý nedostatok však môžeme považovať, že viceprimátor, pracovno-právne nezaradený medzi zamestnancov mestského úradu, riadil služobné auto radnice. Primátorovo dovolenie na vykonanie služobnej cesty takýmto spôsobom je viac-menej súhlas na neoprávnené zneužitie motorového vozidla vo vlastníctve mesta, keďže podľa našich informácií neexistuje žiadna interná smernica povoľujúca takéto konanie.
Utajení biznismeni
Ďalšou zvláštnosťou v podkladoch, ktoré nám po urgenciách z radnice zaslali, je zdôvodnenie, prečo radničná trojka vyrazila na cestu o deň skôr. V správe zo služobnej cesty šéfka primátorovej kancelárie L. Slimáková, prednostka D. Reháková a obdobne i viceprimátor uvádzajú, že v Luhačoviciach predstavili miestnym biznismenom podnikateľské príležitosti v Piešťanoch.
Na naše dopyty, o akých podnikateľov išlo, o čom počas štátneho sviatku 8. mája, i v susednom Čeku uznanom za deň pracovného pokoja, rokovali a aký je konkrétny prínos týchto rozhovorov pre Piešťany, sme sa odpovedí nedočkali a nepomohlo ani naše odvolanie sa na infozákon. Bez povšimnutia ostala i žiadosť o zaslanie poverenia primátora, splnomocňujúceho túto trojicu v mene mesta pred českými podnikateľmi vystupovať.
Účet za jeden deň: 290 eur
Prinajmenšom podivné skutočnosti vyplavila na povrch naša požiadavka o zaslanie potvrdení o oprávnených výdavkoch zo služobnej cesty vyplatená cestovateľskej trojici z mestskej pokladne. Okrem odlišných časov o začiatku služobnej cesty v účtovných dokladoch i napriek tvrdeniu, že ju absolvovali spolu, si prednostka i viceprimátor pred odchodom na trojdňovú cestu vyzdvihli za účelom vraj nepredvídateľných nákladov dohromady 550 eur. Do mestskej pokladne ich vrátili až po viac ako troch týždňoch a podľa dátumu, uvedenom na jednej z potvrdeniek, deň predtým, ako sme sa začali o ich predĺžený víkend v Luhačoviciach zaujímať.
Zvláštne reagovali predstavitelia mesta i naďalej. Podľa zdroja z radnice si viceprimátor zisťoval, či nie je možnosť jeho služobné cesty utajovať. Prednostka si zasa neodpustila rozhorčený telefonát, prečo nás práve táto ich cesta zaujíma.
Ak teda odrátame 550-eurovú zálohu na vraj nepredvídané udalosti, po troch týždňoch D. Rehákovou a M. Hynekom vrátenú, jeden deň oproti pozvánke navyše v Luhačoviciach aj s vedúcou primátorovho sekretariátu L. Slimákovou pri údajných rokovaniach s miestnymi podnikateľmi vyšiel mestskú pokladňu na 290 eur, čo je pre porovnanie takmer tretina nákladov na poslancov počas rokovania mestského zastupiteľstva.
Asi pre služobné cesty svojich kolegov sa prednedávnom na rokovaní poslancov primátor Miloš Tamajka nechal počuť, že im netreba priznať odmeny za pôvodne neplánované zasadnutia zastupiteľstva, ktoré je štatutár na základe uznesení prinútený zvolať. Tie však poslanci iniciovali najmä pre doposiaľ zvláštne utajený marcový bezpečnostný audit na radnici, kde v hlavnej úlohe vystupuje piešťanský viceprimátor. Spolu s primátorom túto kauzu doteraz nedokázali médiám a ani poslancom uspokojivo vysvetliť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 21. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika