Recepty starých materí: Tri kaše zo strukovín
Prinášame vám seriál receptov našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach krakovianskych gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si uvariť kašu z fazule, šošovice či hrachu podľa receptov Ľudmily Štefankovej. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!
Fazuľová kaša
Postup: Večer si namočte do vody kilogram bielej alebo tmavej fazule. Na druhý deň fazuľu, ktorá napučí a zväčší svoj objem, zlejte z prípadnej vody, posoľte, pridajte 2 dl ryže a tri postrúhané zemiaky. Všetko spolu uvarte. Podávajte s nadrobno nakrájanou praženou cibuľkou.
Šošovicová kaša aj pre celiatikov
Postup: Do hrnca vložte kilogram umytej šošovice, posoľte, pridajte 2 dl ryže a tri až štyri postrúhané zemiaky. Všetko spolu uvarte. Kašu podávajte s nadrobno nakrájanou praženou cibuľkou.
Hrachová kaša
Postup: Do hrnca vložte kilogram umytého hrachu, posoľte, pridajte tri až štyri postrúhané zemiaky. Všetko spolu uvarte. Zahustite krupicou. Kašu podávajte s nadrobno nakrájanou praženou cibuľkou.