Recepty starých materí: Kapustné pery

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. júla 2015, 14:58
  • Autor:vd

Prinášame vám seriál receptov našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach krakovianskych gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si uvariť kapustné pery podľa receptu Anny Kubranovej. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!

Budete potrebovať: šesť väčších zemiakov, soľ, hladkú múku – toľko, aby vzniklo lahodné cesto, kyslú kapustu a cibuľu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame najemno.
Pridáme toľko hladkej múky s trochou soli, aby vzniklo lahodné, nie tvrdé cesto. Dobre spracujeme a rozgúľame – nie veľmi tenko. Vykrajujeme kolieskom, ktoré sa používa aj na pirohy. Do stredu dáme lyžičku na cibuľke udusenej kvasenej kapusty. Stlačíme a dáme variť do vriacej vody. Keď pery vyplávajú na povrch, sú uvarené. Vyberieme ich, opláchneme vodou a na tanieri ich posypeme opraženou cibuľkou. Môže byť aj slanina.
Z tohto cesta sa robia aj takzvané stískance. Vyvaľkáme kruh ako palacinka, potrieme kačacou masťou, poskladáme na polovicu alebo na tretinu, posolíme a dáme na vymastený plech upiecť. Sú výborné s kyslou polievkou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 28. októbra. Tento deň je Dňom vzniku prvej Československej republiky a Svetovým dňom Džuda. Meniny má Dobromila,…
  • 28.10.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 30. októbra. Tento deň je Výročím deklarácie slovenského národa. Meniny má Šimon.
  • 30.10.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 29. októbra. Tento deň je Svetovým dňom psoriázy. Meniny má Klára.
  • 28.10.2025, 22:26
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 30. októbra 2025
Meniny má Šimon, Simona, zajtra Aurélia