Červený kohút zaradil Indians hneď za požiar „pétečka“

  • Spravodajstvo
  • 16. júla 2015, 08:41
  • Autor:V. Dusíková

Po najväčšom požiari v tomto storočí v Piešťanoch, zhorenom PT Univerzál, do ktorého sa plamene zahryzli v pamätnú štvrtkovú noc 19. augusta 2010, zažilo mesto ďalšie ohnivé peklo. Rozpútalo sa v piatok 10. júla po piatej hodine rannej. Plamene šľahali a dym sa valil zo zadnej časti drevenej prístavby bývalého zábavného podniku Indians Pub, neskôr prerobeného na Coolturak, na Teplickej ulici. Poškodili aj strechu prístavby mestskej polície a zahryzli sa i do úplne novej reštaurácie Folklór. Hasiči odhadli škody na 360-tisíc eur.

Majiteľ nemal budovy poistené


Na verejnosť prenikli informácie, že súčasný majiteľ diskoklubu na požiari zarobí a zrejme si nehnuteľnosť nechal podpáliť sám, lebo má uzavreté „mastné“ poistky. „Ani jednu z budov nemám poistenú. Žiadna poisťovňa by mi nepoistila objekty v takom zlom technickom stave s takými starými inžinierskymi sieťami,“ skonštatoval majiteľ Vratko Javro.
V susedstve drevenej prístavby, kde sa požiar rozpútal, s ohňom bojovala aj vyľakaná žena z Rastislavovej ulice: „Zobudil nás sused. Okrem toho jeden pán obchádzal na bicykli domy a klepal ľuďom na okná. Zobudili sme sa okolo 5.35 h. Plamene horiacej budovy šľahali vyššie, než je orech v záhrade. Ohromný žiar dopĺňal praskot z drevenej prístavby od susedov na konci záhrady. Volala som 150-ku. Hasiči prišli a zasahovali najskôr z Teplickej ulice, postupne im prichádzali posily. Požiadala som, aby prišli hasiť aj z našej ulice. Poslali jedno auto, no už po najväčšom ohni. Ale aspoň nehrozilo ďalšie šírenie požiaru cez stromy. Dohasená spálená prístavba po nejakom čase spadla sama.“

Hustý dym a oheň bolo vidno široko-ďaleko.

Hodinu predtým hasili strechu na Banke


V to ráno slúžiacim piešťanským hasičom situáciu skomplikoval ďalší požiar. O pol piatej vyrážali k horiacej streche rodinného domu na Banke. Odtiaľ ich zavolali rovno k Indians Pubu. Požiar sa v Piešťanoch šíril rýchlo na okolité menšie budovy v hustej mestskej zástavbe. Prenos spôsobovalo i silné sálavé teplo.
S ohňom bojovalo päťdesiat profesionálnych aj dobrovoľných hasičov z Piešťan, Hlohovca, Trnavy, Galanty i z Moravian nad Váhom, z Pobedima a z Vrbového. Teplickú ulicu v úseku od križovatky s Bratislavskou po križovatku s Radlinského ulicou nadlho uzavreli. Premávku riadila polícia. Za červeno-bielou páskou používali záchranári dvadsať hasičských áut, cisterien či iných technických a zabezpečovacích vozidiel.



Zo svojej záhrady na Rastislavovej ulici bojovala s ohňom aj táto odvážna žena.

Požiar sa rozšíril do štyroch dvorov


Požiar najskôr zasiahol jednopodlažnú budovu so sedlovou strechou v radovej zástavbe a cez strešnú konštrukciu sa šíril na ostatné budovy. Prvotný zásah viedli hasiči z Kukorelliho ulice a potom hasili i z ďalších stanovísk v štyroch dvoroch.
Dymom začmudenú službu začínali v ten deň aj mestskí policajti. „Kolegovia zbadali požiar po piatej hodine ráno. Do služby som prišiel okamžite,“ povedal náčelník piešťanských policajtov Marcel Mihalik, hoci sa s vážne poškodeným kolenom do práce ledva dostal. Aby policajti zachránili, čo sa dá, rýchlo odtiahli služobné autá zo dvora, z horiacej šatne vynosili kovové skrinky aj ostatný nábytok. Oheň poškodil strechu prístavby nad šatňami, posilňovňou i príručným skladom. „Zatiaľ neviem odhadnúť výšku škody. Mesto má svoj majetok poistený, takže predpokladám, že aj tieto priestory. Odškodnenie budeme vymáhať,“ dodal M. Mihalik.

Škodu, ktorú požiar spôsobil, odhadli hasiči na 360-tisíc eur.

Trabant z Coolturaku zasypali horiace hrady


To už sme prechádzali k susedom do dvora, kde požiar napáchal najväčšie škody. Na konci Indians Pubu prehorené trámy na dlažbe zavalili aj starý trabant, pýchu Coolturaku. Vyzeralo to tam ako po výbuchu. Na schodoch pri predajni kobercov sedeli predavači, vedľa nich stál obuvník i ďalší ľudia z tohto dvora. S majiteľom V. Javrom sme od požiaroviska „skúmali“ miestnosť, kde pod prehorenou strechou mal naukladaný inventár z Coolturaku. „Nezostáva mi nič iné, len to všetko uzavrieť, aby sem nikto nemohol vstúpiť a potom budovy zbúrať a postaviť niečo nové. Mám v pláne zachovať charakter tichšej obytnej zóny a vybudovať asi päťdesiat kaskádových bytov,“ skonštatoval V. Javro.
V tom čase mali už hasiči požiar pod kontrolou. Na rôznych miestach dohášali tlejúce zvyšky, spod striech sa však stále parilo a dymilo. Kde-tu sa objavil červený kohút. Tam namierili prúd vody. V ten deň sa na zhorenisku vďaka vode a ohňu objavilo niekoľko dúh.

Dobrovoľní hasiči z Moravian nad Váhom dohášali skryté ohniská.

Folklór zaplavilo mesiac po otvorení


Tiché mlčanie, prerušované iba čľapotom padajúcej vody z nového stropu s bodovými svetlami – také prvé dojmy nás sprevádzali v novej prevádzke Folklór v ďalšom dvore na Teplickej ulici. „Poďte a foťte,“ skonštatoval muž, ktorý tam riadil záchranné práce. Ešte deň predtým tam vyhrávala ľudová hudba a ľudia zaháňali smäd kvalitným pivom. Teraz z obhorenej diery na strope nad barom vytekali prúdy vody a valil sa dym. Špinavá žltkastá kvapalina tiekla cícerkom aj cez stropné svietidlá. Zamestnanci poodťahovali všetok nábytok a s handrami zbierali tekutinu do vedier a iných nádob. Ak by tu mrzlo, na novučičkej podlahe by sa dalo korčuľovať, voda vytvorila súvislú vrstvu. Požiar poškodil strechu, dym bolo cítiť aj na luxusných toaletách.
Po dvore sa pohybovala i piešťanská kaderníčka, ktorej prevádzka susedí s Folklórom. „Pán Boh ma má rád, nedopustil, aby oheň poškodil aj moje kaderníctvo,“ skonštatovala čiernovlasá žena.

Folklór zaplavilo mesiac po otvorení

Príčinu objasňovali experti aj cvičené psy


„Zasahujúcim príslušníkom sa rozsiahly požiar podarilo lokalizovať po ôsmej hodine ráno,“ uviedol vrchný inšpektor Martin Krajčovič z Krajského riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave. Len čo požiar hasiči zlikvidovali, objekty začali prezerať vyšetrovatelia a experti. „Predbežná škoda na troch poškodených budovách na Teplickej ulici je vyčíslená na 340-tisíc eur,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Policajný odhad sa tak líši od odhadu hasičov o 20-tisíc.
Polícia zisťovala príčiny požiaru na Teplickej ulici za pomoci expertov z Kriminalisticko-expertízneho ústavu. Nasadili tu aj psa vycvičeného na vyhľadávanie akcelerátorov požiaru. „Presná príčina zatiaľ nie je známa. Doterajšie previerky objektu nepotvrdili úmyselné konanie. Až po ukončení všetkých úkonov na mieste môže vyšetrovateľ posúdiť konanie a určiť právnu kvalifikáciu,“ dodala M. Kredatusová.
O výsledkoch previerky vás budeme informovať po zverejnení jej výsledkov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 14. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav