Najúspešnejšia sezóna mladých športových rybárov

  • Šport / Ostatné športy
  • 10. júla 2015, 09:06
  • Autor:V. Dusíková

Od začiatku sezóny si rybári z Detského rybárskeho krúžku (DRK) Jaroslava Helera z Piešťan pripísali na svoje konto drobné aj významné úspechy. Majú medzi sebou majsterku Slovenska i priebežného víťaza seriálových pretekov Kinder feeder tour.

Na medzinárodných majstrovstvách Slovenska v prívlači, ktoré sa konali na začiatku sezóny na Bodovke pri Beckove, zvíťazila v kategórii do 14 rokov Soňa Predná z Krakovian. Stala sa ako prvé dievča v histórii medzinárodnou majsterkou Slovenska. „K športovému rybolovu som sa dostala len prednedávnom, preto je to pre mňa obrovský úspech. Ryby som začala chytať pred rokom s mojím bratom Patrikom a jeho kamarátmi. Na Bodovke sa mi naozaj darilo. Dokopy som chytila dvadsať ostriežov, to mi zabezpečilo prvenstvo,“ povedala nám S. Predná, ktorá končí ôsmy ročník Základnej školy na Školskej ulici vo Vrbovom. Prázdniny sa chystá stráviť na rybačkových kempoch, ktoré organizuje vedúci ich rybárskeho krúžku.
Prvú priečku v seriáli pretekov Kinder feeder tour si vybojoval tretiak zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch, Šimon Hadviga z Vrbového. Ten na posledných pretekoch, najväčšom feedrovom podujatí v Európe, 31. mája na madunickom kanáli získal v kategórii do 18 rokov striebro. „K rybačke som sa dostal v roku 2006 cez môjho suseda Romana Janáka. Ako chalani sme chytali ryby na Čerenci. Potom som spoznal J. Helera. Spýtal sa ma, či by som nechcel pretekať. Slovo dalo slovo a odvtedy chodím takmer na všetky podujatia. K tomu sa pridali stanovačky na Čerenci, Sĺňave i Starej Myjave. Už sa teším na tohtoročné prázdninové výpravy za kaprom v spoločnosti dobrej partie z krúžkov,“ plánoval Š. Hadviga.
Činnosť spomínaných rybárskych krúžkov sústreďujú v Základnej škole na Mojmírovej ulici v Piešťanoch a v ZŠ vo Veľkých Kostoľanoch. „Tu deti učím hlavne teóriu a rybolovnú techniku,“ uviedol J. Heler.

Soňa Predná z Krakovian s pohárom majsterky Slovenska v prívlači.

Na pretekoch, ktoré pripravujú pre deti z celého Slovenska v rôznych technikách lovu, sa podieľajú aj starší členovia krúžkov, ba aj rodičia. Niektorí ako pretekári alebo osobitní tréneri, ďalší pripravujú trať a robia rozhodcov.
Preteky by sa dali rozdeliť na takzvané gulášové s jednoduchými pravidlami, často bez žrebovania miesta lovu, alebo ako organizované J. Helerom, podľa upravených medzinárodných pravidiel. Súťaž Kinder feeder tour sa skladá z piatich pretekov a seriál prívlačových zápolení pozostáva zo štyroch kôl. „Tento rok sme už rozbehli seriál pretekov na plávanú, zložený zo štyroch samostatne hodnotených kôl. K tomu treba pripočítať súťaž žiakov základných škôl okresu Piešťany, do ktorej sa zapojili zástupcovia sedemnástich organizácii Slovenského rybárskeho zväzu a aj zo zahraničia. Mimo nami organizovaných podujatí sa ešte deti môžu zúčastniť na majstrovstvách Slovenska v rôznych disciplínach,“ skonštatoval tréner.
Tohtoročná sezóna by sa mohla už teraz považovať za najúspešnejšiu v desaťročnej histórii DRK. Deti totiž bodujú na každej súťaži. Na medzinárodných pretekoch Gunki Cup v prívlači v kategórii do 14 rokov Miroslava Nemcová z Dubovian nestačila len na českých reprezentantov a obsadila tretie miesto. V kategórii do 18 rokov obsadili prvé tri miesta. Najlepší bol Martin Boor z Vrbového pred Erikom Nedelkom a Patrikom Nedorostom, obaja sú z Piešťan.

Občas pstruh aj neposlúcha, tohto chytila Miroslava Nemcová z Dubovian.

Na feedrových pretekoch Mivardi Cup zvíťazila v kategórii dievčat M. Nemcová pred S. Prednou. V ďalšom kole nenašla premožiteľku v kategórii dievčat S. Predná a z prvenstva sa tešil aj Š. Hadviga.
V prvom kole plaváčkových pretekov na Zelenej vode zvíťazil Jakub Lipka z Piešťan a tretie miesto obsadil Matúš Dóci zo Sokoloviec.
Na kaprových pretekoch v Drahovciach skončila Michaela Duranová z Veľkých Kostolian na druhom mieste. Na sumčekových pretekoch už medzi dospelými bol najlepší Erik Kollár z Dubovian. V kategórii dvojíc, kde deťom robili partnerov dospelí rybári, M. Nemcová zvíťazila a M. Dóci skončil hneď za ňou.
Počas prázdnin absolvujú deti troje pretekov a spoločnú stanovačku pre najaktívnejších rybárov. Koncom júla sa chystajú na stretnutie talentovanej mládeže v Gabčíkove. Ak sa rozhodujete, ako tráviť zmysluplne svoj čas, v detskom rybárskom krúžku radi privítajú nových nadšencov športového rybolovu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 28, ktoré je v predaji od 7. júla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 17. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf