Rozhodnutie o utajení striktne určuje zákon

  • Spravodajstvo
  • 9. júla 2015, 09:59
  • Autor:T. Hlobeň

Medzi primátorom mesta a poslancami mestského zastupiteľstva (MsZ) neexistuje vzťah podriadenosti či nadriadenosti, napriek tomu je vzájomná komunikácia pred prijatím dôležitých rozhodnutí nevyhnutná pre priaznivý rozvoj danej komunity. Vo svetle posledných udalostí v piešťanskej samospráve sme sa na túto tému porozprávali s Michalom Piškom, programovým koordinátorom Transparency International Slovensko.

► Aký postup odporúča Transparency International Slovensko obecným samosprávam pri oboznamovaní verejnosti so schválenou bezpečnostnou smernicou?
Zákon mestu neprikazuje zverejniť takúto smernicu. Ak majú niektorí obyvatelia pochybnosti o tom, či postupuje v súlade so schválenými pravidlami, môže o sprístupnenie smernice požiadať radnicu podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Ak obsahuje údaje, podľa zákona spadajúce pod režim utajovaných skutočností, mesto ich má začierniť a zvyšok dokumentu sprístupniť.

► Mal by obdobný prístup platiť aj pre informovanie o záveroch bezpečnostnej komisie na rokovaní MsZ?
Rokovanie MsZ je zo zákona vždy verejné, výnimkou je len situácia, ak sa prejednávajú utajované skutočnosti, napríklad daňové, obchodné či bankové tajomstvo, alebo ochrana osobných údajov a rokovanie sa zároveň netýka použitia verejných prostriedkov či nakladania s mestským majetkom. Rozhodnutie o tom, či je niečo utajovanou skutočnosťou, však nemôže závisieť od svojvôle primátora či poslancov, ale od striktného naplnenia dikcie zákona. V opačnom prípade ide o porušenie zákona o obecnom zriadení.

► Zástupcom mesta vo valnom zhromaždení obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta je podľa zákona jeho štatutár. Môžu mestskí poslanci od prvého muža samosprávy vyžadovať, aby na valnom zhromaždení presadzoval ich predstavy?
Jednou z hlavných úloh MsZ je kontrolovať efektivitu a hospodárnosť pri nakladaní s mestským majetkom. Je preto žiaduce, aby primátor zastupiteľstvo, ako i svoj poradný orgán mestskú radu, o situácii a plánovaných krokoch v obchodných spoločnostiach informoval. Kľúčovým orgánom, cez ktorý mestskí poslanci vykonávajú kontrolu obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta, by mala byť dozorná rada. V nej spravidla majú svoje zastúpenie.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 28, ktoré je v predaji od 7. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav