Názor poslanca: Kúpele sú prenájmu Evy v prospech mesta naklonené

  • Spravodajstvo
  • 9. júla 2015, 09:50
  • Autor:Eva Wernerová

Aké sú tréningové podmienky piešťanských plavcov a pólistov?

Letný tréning je vyriešený. Športovci, Piešťanci i rekreanti majú kúpalisko Eva. Vďaka občianskym aktivitám slúži v slnečnom ročnom období aj po 80 rokoch k plnej spokojnosti.
Za zimnými tréningmi plavci a pólisti cestujú do okolitých miest alebo skáču do jediného funkčného plaveckého bazéna v Piešťanoch – v hoteli Sorea Sĺňava. Putovanie po okolitých bazénoch si vyžaduje čas a nemalé finančné prostriedky rodičov športovcov. Bazén v hoteli Sĺňava má staré, nevyhovujúce zariadenia na čistenie vody. Správca to nahradzuje enormným množstvom chémie, čo spolu s nefungujúcou ventiláciu bazéna vytvára podmienky pre športovcov na hranici únosnosti. Ďalšie osudy tohto bazéna sú nejasné. Ak si jeho hygienické podmienky vyžiadajú opravu, nie je vylúčené, že ho správca zatvorí.
Aký osud potom čaká plávanie a vodné pólo? Táto otázka by mala trápiť aj vedenie mesta. Plavecký šport má predsa širokú mládežnícku základňu, navyše bazén slúži i obyvateľom mesta na kondičné plávanie.
Čo bráni rekonštrukcii 25-metrového krytého bazéna na kúpalisku Eva? Minulé tri volebné obdobia sa na mestskom zastupiteľstve (MsZ) o tejto téme viackrát hovorilo. Zásadný problém je, že mesto je držiteľom 10,4 percenta akcií Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany (SLKP) a prevažoval názor, že minoritár (mesto) nemôže investovať do majetku majoritára (SLKP). Za 12 rokov sa tento problém nevyjasnil, preto ho považujem za zástupný problém. Dá sa riešiť dlhodobým prenájmom kúpaliska Eva. SLKP sú takémuto riešeniu naklonené a majú záujem problém riešiť.
Klub vodného póla (KVP) ako súčasný nájomca areálu obnovil tohto roku stavebnú štúdiu k rekonštrukcii krytého bazéna. Dozvieme sa z nej o technických možnostiach riešenia a vyjadruje aj rozsah nákladov. Súčasné MsZ sa problematikou rekonštrukcie 25-metrového bazéna tiež niekoľkokrát zaoberalo. V januári
2015 vytvorilo pracovnú poslaneckú skupinu pod vedením primátora. Zasadla dvakrát, raz s vedením SLKP, potom samostatne na mestskom úrade. Miloš Tamajka sa ani jedného zasadnutia nezúčastnil.
V Piešťanoch sa veľa diskutuje o projektoch výstavby akvaparku. Jeden má byť situovaný za poliklinikou a financovaný českým kapitálom. Primátor v predvolebnej kampani aj po zvolení urobil veľa pre tento užitočný projekt. Druhý v katastri obce Banka má nahradiť zdevastované kúpalisko na Sĺňave. Oba projekty majú jedno spoločné: neexistuje ani jeden schvaľovací dokument stavby, a preto sa zatiaľ ani raz nekoplo do zeme.
Piešťany akvapark potrebujú. Pre investora je to však komerčný projekt, a preto aj vstupné okopíruje výšku v iných takýchto zariadeniach – vyšplhá sa niekde na úroveň 10 eur za osobu na tri hodiny. Akvapark v Piešťanoch, minimálne v prvej časti výstavby, preto neporieši plavecký šport.
Eva je tu, netreba nič, len písomnú dohodu so SLKP a nájsť peniaze. Keďže sme na prahu nových operačných programov z Európskej únie na obdobie 2014-2020, pri príslušnej snahe mesta sú tieto prostriedky na dosah. Prijateľné je v tomto kontexte aj vstupné na kúpalisko – 4,60 €/ osoba na celý deň.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 28, ktoré je v predaji od 7. júla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek