Recepty starých materí: Opatance s cibuľkou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. júla 2015, 10:40
  • Autor:Oľga Galbavá/(vd)

Prinášame vám seriál receptov našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach krakovianskych gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si uvariť opatance s cibuľkou. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!

Budeme potrebovať: 1 väčšiu misu, 2 kg polohrubej múky, 2 vrecká pšena, vodu, soľ, cibuľu, masť
Postup: Do veľkej misy vysypeme múku, prisolíme, prilejeme vodu. Vymiesime si ani príliš mäkké, ani tvrdé cesto. Budeme ho šúľať a variť. To znamená – nesmie sa lepiť a nemalo by byť tvrdé, aby sme ho nešúľali do zblbnutia. Do stredne veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. Ak sa príde veľmi dobrá kamarátka vyplakať, z ľútosti jej ulejeme deci vína a aby slzy neboli zbytočné, dáme jej očistiť cibuľu a, samozrejme, aj nakrájať na úhľadné kocôčky. Aj si pokecáme, aj vypijeme, aj robota bude hotová. Do tej istej misy od cesta (netreba ju umývať, zbytočný prepych) vysypeme uvarené pšeno. Cesto uderíme na väčšiu dosku, snažíme sa krájať na pásiky. Pozveme k stolu všetky voľné ruky, čo v dome nájdeme, a šúľame a šúľame. Jeden pár rúk môže medzitým krájať úhľadné asi 1,5 cm kúsky. Priemer šúľančeka by mal byť 1,5 cm. V konečnom dôsledku na veľkosti nezáleží. Podstatné je, aby boli šúľančeky približne rovnakej veľkosti. Dáme si pražiť cibuľku a zároveň medzi iným šúľančeky v primeranom množstve ovárame vo vriacej vode asi tak dlho, až nám vyplávajú navrch. Trvá to pol až jednu minútu. Šúľančeky ozdobíme usmaženou cibuľkou.

Dobrú chuť!


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín