Budovu CVČ Ahoj čaká výmena strechy a opravy komínov

  • Spravodajstvo
  • 5. júla 2015, 09:17
  • Autor:vd

Do konca prázdnin by malo mať Centrum voľného času (CVČ) Ahoj v Piešťanoch novú strechu. Sedem tisíc eur mu poskytlo ministerstvo kultúry prostredníctvom projektu s názvom Obnov svoj dom. Centrum však svoje brány na leto nezatvára, organizuje celý rad prímestských detských táborov.

„Nedôjde k výmene celej strechy. Hlavná časť – šikmá v tvare písmena A – je totiž v dobrom stave. Stačí, ak sa odmastia plechy a znovu natrú. Kompletnou výmenou prejdú tri rovné časti a do jesene kompletne zrekonštruujeme aj štyri komínové telesá,“ uviedol pre Piešťanský týždeň Miroslav Petráš, riaditeľ CVČ Ahoj. Predpokladané náklady na spomínané opravy sa pohybujú vo výške viac ako 17-tisíc eur.

Objekt je národnou kultúrnou pamiatkou, a tak rekonštrukcia strechy podlieha istým pravidlám. Od jesene minulého roka má budova kompletne vymenenú omietku. Pamiatkari obnovili pôvodné okrasné stavebné prvky okolo okien, parapetných ríms a výstupových prvkov na jej okraji. Vynovili aj sošku Bohorodičky. Štátny pamiatkový ústav nepovolil nové okná, preto reštaurátori len prebrúsili staré rámy, zatmelili ich a natreli. Projekt obnovy, financovaný ministerstvom kultúry a mestom vo výške približne 35-tisíc eur, zavŕšili výsadbou a úpravou okolitej zelene. „Využil som dobrú spoluprácu so Strednou odbornou školou záhradníckou v Piešťanoch, takže aj okolie budovy a vstup do nej vyzerá celkom inak. Modernejšie a luxusnejšie,“ skonštatoval M. Petráš. Súčasťou obnovy centra je i nové parkovisko pre štyri autá s povrchom zo zatrávňovacích dlaždíc. „Cez tieto prázdniny sa chystáme natrieť aj ohradu. Na pomocné práce využívame aktivačných pracovníkov z úradu práce,“ dodal riaditeľ.

V tomto školskom roku navštevovalo centrum viac ako štyristo žiakov. Využili 36 krúžkov. Z nich spomenieme keramický, florbalový, bedmintonový či robotický. Medzi obľúbené a dobre navštevované patrili aj modelársky krúžok, tanečný, stolnotenisový, strelecký či dramatický. Úspechy v celoslovenských súťažiach zaznamenali malí šachisti. „V závere školského roka sme ponuku spestrili aj hádzanárskym krúžkom pre chlapcov i dievčatá, futbalovým krúžkom pre dievčatá i ženy a s dvoma anglickými trénermi sa naše deti učia hrať ragby na ploche pred Domom umenia,“ uviedol M. Petráš.

Zamestnanci CVČ sa podieľajú na tvorbe programu pre prázdninujúce deti. „Veľký záujem je o celodenné tábory. Oslovujú nielen športovo nadané deti, ale i umelecky orientované. Ich názvy sú odvodené od typu aktivít – Ahoj Pohodáčik, Florbalový týždeň, Funny art, Detský tábor plný prekvapení či Športový tábor karate,“ skonštatoval štatutár centra. V týždennom 50-eurovom poplatku sú zahrnuté obedy, cestovanie, vstupy do múzeí, kúpalísk, hradov, zámkov a iných atrakcií.

Anketa:


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava