V Krakovanoch varili jedlá starých mám
Krakovanci si založili novú tradíciu. Gazdinky oprášili recepty starých mám a v sobotu 27. júna od skorých ranných hodín až do obeda varili, smažili i piekli najchýrnejšie špecialitky krakovianskej kuchyne.
Vo dvore kultúrneho domu podávali fučku s cibuľkou, kapustné perky, šúľance i opatance, fazuľovú kašu, pšenové bobále, štrúdle, langoše, lokše, kapustníky, zázvorníky i oškvarkové pagáče. Chlapi im pritom pomáhali. Niektorí likvidovali zásoby pálenky, iní miešali vo veľkých kotloch divinový guláš. Mládež sa učila ťahať štrúdľu. „Padol návrh, že na budúci rok zorganizujeme súťaž a možno vytvoríme aj slovenský rekord v ťahaní štrúdle,“ žartovala organizátorka podujatia Daniela Piscová.
Opäť sa potvrdilo, že dobrá vec sa podarí len vtedy, keď sa ľudia spoja. Rukávy si vyhrnulo a zástery oblieklo asi tridsať ženičiek. „Vďaka našim obetavým gazdinkám, ktoré pracujú v rôznych spoločenských organizáciách, sme mohli opäť po rokoch ochutnať vynikajúce jedlá a koláče našich starých mám,“ skonštatoval starosta obce František Klinovský. „Poďte ochutnať aj naše špeciality,“ vykrikovali členky Miestnej skupiny Slovenského Červeného kríža a po nich nás k voňavému pokrmu lákala ďalšia skupina gazdiniek.
O náladu sa starala Vavrinecká trojka z Kočína-Lančára. Jej trúbkar Emil Jankovič pochválil chutné jedlá tak, ako mu „huba narástla“: „My, Vavrinci, sme sa ochvácili týmto jellom, ba dokonca niektoré produkty nám upravili zažívanie tak, že nemóžeme ícit s frajerkami. Veru, boli by sme v chŕščoch prevelice hluční…“ V preklade to znamená, že sa prejedli.