V Krakovanoch varili jedlá starých mám

  • Spravodajstvo / Región
  • 4. júla 2015, 11:45
  • Autor:vd

Krakovanci si založili novú tradíciu. Gazdinky oprášili recepty starých mám a v sobotu 27. júna od skorých ranných hodín až do obeda varili, smažili i piekli najchýrnejšie špecialitky krakovianskej kuchyne.


Ilustr. foto (Autor: vd)
Vo dvore kultúrneho domu podávali fučku s cibuľkou, kapustné perky, šúľance i opatance, fazuľovú kašu, pšenové bobále, štrúdle, langoše, lokše, kapustníky, zázvorníky i oškvarkové pagáče. Chlapi im pritom pomáhali. Niektorí likvidovali zásoby pálenky, iní miešali vo veľkých kotloch divinový guláš. Mládež sa učila ťahať štrúdľu. „Padol návrh, že na budúci rok zorganizujeme súťaž a možno vytvoríme aj slovenský rekord v ťahaní štrúdle,“ žartovala organizátorka podujatia Daniela Piscová.

Opäť sa potvrdilo, že dobrá vec sa podarí len vtedy, keď sa ľudia spoja. Rukávy si vyhrnulo a zástery oblieklo asi tridsať ženičiek. „Vďaka našim obetavým gazdinkám, ktoré pracujú v rôznych spoločenských organizáciách, sme mohli opäť po rokoch ochutnať vynikajúce jedlá a koláče našich starých mám,“ skonštatoval starosta obce František Klinovský. „Poďte ochutnať aj naše špeciality,“ vykrikovali členky Miestnej skupiny Slovenského Červeného kríža a po nich nás k voňavému pokrmu lákala ďalšia skupina gazdiniek.

O náladu sa starala Vavrinecká trojka z Kočína-Lančára. Jej trúbkar Emil Jankovič pochválil chutné jedlá tak, ako mu „huba narástla“: „My, Vavrinci, sme sa ochvácili týmto jellom, ba dokonca niektoré produkty nám upravili zažívanie tak, že nemóžeme ícit s frajerkami. Veru, boli by sme v chŕščoch prevelice hluční…“ V preklade to znamená, že sa prejedli.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 30. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel