Čierna rasca pomáha tráveniu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júla 2015, 15:17
  • Autor:pr

Čierna racsa alebo černuška siata (Nigella sativa) bola svojimi liečivými účinkami známa už v starom Egypte. Používala sa vtedy na upokojenie pokazených žalúdkov faraónov. Olej z nej sa našiel aj v hrobke Tutanchamóna pred 3300 rokmi.

Tieto čierne semienka obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok, ako je vitamín B1, B2, B3, kyselina listová, vápnik, železo, meď, zinok a fosfor. Čierna rasca pomáha pri poruchách trávenia, nadúvaní, zabíja baktérie a červy v črevách. Používa sa na podporu imunitného systému, znižuje hladinu cholesterolu, pomôže pri suchom a dráždivom kašli, detoxikuje organizmus. Stimuluje energiu a pomáha pri zotavení z únavy a vyčerpania. Podporuje tvorbu materského mlieka, zmierňuje menštruačné bolesti, osoží pri astme, dýchacích ťažkostiach, reumatizme. Napomáha pri plesňových ochoreniach, alergiách, ekzémoch, akné a psoriáze. Podporuje sebadeštrukciu rakovinových buniek (úspešné najmä pri rakovine hrubého čreva). Používa sa pri liečbe Helikobaktera pylori, epilepsie, hemoroidov či vysokého krvného tlaku.
Pre vyššiu využiteľnosť aktívnych látok je najlepšie čierne semienka pomlieť, konzumovať buď priamo alebo si z nich urobiť odvar. Nájdete ich však aj vo forme oleja.
Semienka čiernej rasce nájdete v obchodíku so zdravou výživou „Moja špajza“ – Pod Párovcami (za evanjelickým kostolom, vedľa SPP), tel. 0948/102 199, www.facebook.com/mojaspajza
A nezabudnite každý štvrtok po 14.00 h čerstvé špaldové pečivo z čistej špaldovej múky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela