Trojdňový matarón hudby a tanca v Krakovanoch

  • Spravodajstvo
  • 2. júla 2015, 17:20
  • Autor:vd, foto autor/md

Tri dni sa obec Krakovany ozývala spevom, hudbou a tancom. Po piatkovej nádielke Lúčnice a Art Music Orchestra, ktorí si zaspomínali na slovenskú Twiggy, Evu Kostolányiovú, sa víkend prehupol do deviateho ročníka Župného festivalu kultúry. Už 49-krát sa tu konali folklórne slávnosti pod šírym nebom, najkrajšie ľudové tance, hry, piesne a tradície prezentovali folklórne súbory zo Slovenska i Moravy.

Medzi slovenskými krojmi sa vynímali „našuchorené“ kroje žien z Južnej Moravy. Rukávce mali nadýchané ako vankúše mladej nevesty. Krakovanci dovliekli do kultúrneho domu aj dobovú posteľ s duchnami a vankúšmi, vypchatými perím. „Dnes som tú duchnu už štyrikrát natriasala, vždy sa mi do nej niekto buchne,“ žartovala ľudová rozprávačka Ozefa Omáčkech, alias Daniela Piscová.
V sobotu sa festival začal vystúpením Skaličanu, pokračoval Drienkou, Inovcom, Važinárom a ľudovou muzičkou. Šamorínske piesne a spevy prezentoval súbor Csalló a po ňom vystúpili súbory Brezová, Krakovčanka a Lučina. Moravania neostali zaskočení ani výpadkom prúdu. „Viete, ako spievali a muzicírovali naši predkovia? Predsa bez elektriny,“ zažartovali a pokračovali v programe.
Vyvrcholením prvého festivalového dňa bolo vystúpenie Gymniku. Po ňom už neostal sedieť na stoličkách žiaden človek, milujúci cimbalovku. Vyhrávala až do bieleho rána.

Pozrite si fotogalériu, viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava