Slniečko bude krstiť nový album Falošne, ale s citom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. júna 2015, 09:20
  • Autor:Viera Dusíková

Kapela Slniečko, alias Punto a rybacé hlavy, nahrala nový album. Pomenovali ho príznačne – Falošne, ale s citom. Už v piatok 19. júna ho pokrstia v Piešťanskom pivovare. Šéf kapely Peter Remiš prezradil najfajnovosti nového cédečka.

► Aké názvy boli ešte v hre?
Dlho sme premýšľali nad názvom Lumpi z pumpy. Keď sme už odsúhlasili názov Falošne, ale s citom, tak nás napadol ďalší – Po nás potopa. Ten si však necháme v talóne na ďalší album.

► Koľko ste ich vlastne už dali dokopy?
Je to náš piaty radový, ale celkovo ôsmy album.

► Kto sa podieľal na tvorbe piesní?

Všetky texty som napísal ja, hoci pár rýmov dodal aj Miško Urban. Hudobne to bola zmeska. Najviac skladieb i aranžmánov vytvoril basgitarista Marián Mišík, už tradične niekoľko melódií vymyslel Miško Urban a trošku som sa na hudbe podieľal i ja. Je to teda výsledok kolektívnej práce.

► Aké sú špecifiká tohto albumu?

Spomedzi všetkých má najviac prívlastkov s predponou „naj“. Ide o album s najväčšou, až deväťročnou odmlkou medzi radovými albumami. Je tam najmenej elektrických a najviac akustických nástrojov. Objaví sa iba jedno či dve sóla na elektrickej gitare, ostatné hrá akustická. Keďže v kapele máme huslistku, husle sa objavujú takmer v každej pesničke. A ešte jedno naj tam je – najviac pesničiek o láske. Ale nie sú tie také tradičné cukríkové, aké sa hrajú v rádiách.

Na niekoľkých skladbách nového albumu sa podieľal Miško Urban.

► Si majstrom írečitého pera a skratiek. Vieš vyjadriť pár slovami zložitú myšlienku. Ako sa ti to darí na tomto albume a ktorú pieseň považuješ za najlepšiu?
Za jednu z najvydarenejších považujem skladbu Zbohom alkohol. Je o láske k ohnivej vode. Podľa mňa je hudobne najlepšia. Možno aj preto, že má silný harmonikový nápad a vznikla veľmi rýchlo a spontánne. Základ hudby vytvoril Miško Urban, Majo Mišík pridal refrén. Pieseň sa postupne vrstvila. Popracoval na nej s gitarou aj Peter Šíma z nahrávacieho štúdia. Veľkú časť naspieval a nahovoril Braňo Jobus z Vrbového. Tá pesnička je už ozajstný kus hudby. Nie ku každej mám taký citový vzťah. Mnohé skladby mi zovšedneli, ale na túto môžeme byť pyšní, hoci sotva bude patriť medzi hity.

► Prestal si po nej piť?
Túto otázku mi asi položia viacerí. Nie, neprestal. Je to metaforické rozlúčenie s alkoholom. Robí ho takmer každý alkoholik po prepitej noci, keď mu je zle, a povie si: „Už nikdy viac.“ Ale potom ho zase začne lámať diabol pokušiteľ, prispôsobuje sa a ustupuje zo svojich predsavzatí. Braňov Jobusov hlas a hovorené slovo dodalo celej skladbe vierohodnosť a naliehavosť.

► Takže ak ťa ponúknu na krste piešťanským pivom, zrejme neodmietneš.
Ak budú takéto tropické horúčavy, asi si jedno dám.

► Spomínal si lásky, aké ešte okrem citu muža k žene nájdeme na cédečku?
Neviem, či je to láska, ale mnoho rokov som nosil v hlave istú tému. Kedysi som vyučoval angličtinu v povstaleckej obci Lubina, chodili na ňu vnuci bývalých partizánov. Vtedy som si povedal, že napíšem pesničku, ktorou vzdám hold kopaničiarskemu kraju. Dlho som to nosil v hlave a nevedel, o čom má byť. Hľadal som príbeh. Vymyslel som ich ale zo dvadsať. Takže tá pesnička má veľa variantov. Až nakoniec som si povedal: to nemôže byť príbeh, musím to vziať cez pocity. A tak vznikla takmer romantická pesnička Partizánska, bez príbehu, ale so silnými pocitmi, v akomsi novodobom country štýle. Zhodou okolností vychádza práve teraz, na 70. výročie konca vojny a konca Slovenského národného povstania.

Peter Remiš bude spievať o viacerých láskach.

► Vraciate sa na cédečku aj k obľúbeným cigánskym motívom?
Bez toho by to ani nebolo Slniečko. Cez Piešťanca Miška Fialu sme zohnali všestranného gitaristu Mareka Homolu, ktorý žije v Anglicku a dnes sa venuje najmä gypsy swingu. Mimochodom, má frajerku z Piešťan, ale to sem asi nepatrí. Marek miluje cigánsku hudbu, chodí pravidelne do Francúzska na festival venovaný legende tohto žánru, Djangovi Reinhradtovi a zhodou okolností sa mu páčia aj naše pesničky. Dali sme mu nejaké nahrávky, on ich riadne okorenil, takže minimálne v troch pesničkách je na albume cítiť vplyv rómskej muziky.

► Chystáte počas krstu nejaké prekvapenie?
Áno. Dve veci, ktorými som si istý, je účinkovanie predkapely, ktorú vedie belgický muzikant Philippe Belraux žijúci v Čechách. Krstným otcom bude herec Ady Hajdu, čo je fajn, lebo voľakedy dávno sme uvažovali, že pôjdeme hrať do jeho reštaurácie. Z toho síce zišlo, ale teraz príde Mohamed k hore, čiže Ady do Piešťan. Ďalšie prekvapenia sa ešte možno vyvinú.

Ladislav Svitek – gitary, mandolína, ústna harmonika

► Nad kým ste ešte uvažovali?
Prvým v hre ako krstný otec bol Stano Štepka. Škoda, že z rodinných dôvodov sa nemôže krstu CD zúčastniť. Šéf Radošinského naivného divadla s nami totiž spolupracoval na tvorbe tohto albumu. Nápad použiť jeho hlas som mal už v minulosti, no až teraz sa to podarilo. Vlani som ho stretol v Radošine. Rozprávali sme sa o všeličom. Hovoril, že by bol najradšej, keby Slniečko urobilo hudbu do jeho hier. Povedali sme si, že raz niečo spolu vymyslíme. Keď bol koncept platne spravený, zavolal som jeho manažérovi a dohodli sme sa, že skúsime, aby nám Štepka nahral nejaké slovo. Na CD z toho nakoniec vzniklo spontánne privítanie a rozlúčka s poslucháčmi. A ešte vtipná básnička z protialkoholickej príručky z roku 1928. Veľmi si tú spoluprácu vážime a dúfam, že to ocenia aj poslucháči.

► Čo na Štepkovu účasť povedal napríklad vydavateľ?

Keď to počul, veľmi sa čudoval, prečo je v hudobnom cédečku toľko hovoreného slova. Ale my dúfame, že to bude pôsobiť ako oživenie. Aj tak sme to vystrihali na polovicu a všade dali nejaký podmaz – Štepkov hlas buď podfarbujú cigánske husličky Štefana Berku, alebo zvuky s piešťanských krčiem.

► Kam sa posunula hudba Slniečka? Prečo vlastne tento album vznikol? Bolo to z pretlaku?
Z pretlaku? Nie. Viacerí sme mali pocit zodpovednosti, chceli sme dokončiť dielo, ktoré začalo pesničkami Monterajzna a Lula, ktoré neboli na žiadnom albume. Pôvodne som si ale myslel, že po poslednom cédečku Odpočúvaj v pokoji, čo je slovná hračka k hláške „odpočívaj v pokoji“, sa toho už zbavím a už nenapíšem žiadne pesničky. Chcel som dať tie nevydané pesničky len ako bonus na predvlaňajšiu výberovku. Lenže väčšina kapely bola proti, a tak sa vlastne k tým dvom pesničkám dorobil celý album.

Robert Gajdošík – bicie

► Koľko skladieb ponúkate?
Ide o dvanásť pesničiek. Tri osobitné tracky tvorí Štepkovo hovorené slovo. Sú tam napríklad dve skladby, ktoré sme doslova vyhrabali z archívu a teraz dokončili. Jednou z nich je Svadobná. Vymysleli sme ju kamarátovi na svadbu. Jeden rok sme ju hrali a on sa o rok rozviedol. Potom sa oženil znova. A zaspievali sme mu ju opäť, no troška zmenenú. A tak to pokračovalo aj na tretej svadbe. V piesni sa začína spievať: „Prvý raz sa dneska ožením, dobrú ženu už mám…“ O rok sme to zmenili na: „Druhý raz sa dneska ožením“. Takže je tam aj táto dnes už historická sranda, ktorú si síce nikto nepamätá, ale je osviežením platne.

► Aké ešte iné nástroje sa ešte z albumu ozývajú?

Je tam veľa kvalitného kontrabasu Mariána Mišíka. Zaznie tam i klarinet, trúbka, saxofón, dobro či gajdy Andreja Jobusa z Vrbového. S pesničkami bolo dosť roboty, lebo sme nevedeli, ako pri nahrávaní vypália. Neboli celkom docvičené. Niektoré sme prerábali na poslednú chvíľu aj tri-štyrikrát.

► Stal si sa postavou, ktorá je vďačná aj na vysokoškolské práce. Jednu robil napríklad náš bývalý kolega Martin Sarvaš do rozhlasu. Počul si jeho slniečkovský fíčer?
Ešte zatiaľ nie, ale ozvala sa mi z Viedne jedna vysokoškoláčka, ktorá pochádza z piešťanskej Kanady. Písala seminárku na tému Slniečko k pesničke Cár ruskej vodky. Pred dvoma týždňami ju prezentovala svojim viedenským profesorom, dúfam, že jej to prešlo.

Najviac skladieb i aranžmánov vytvoril basgitarista Marián Mišík.

► Kto ešte spolupracoval na albume?

Okrem už spomenutých je tam ďalších dokopy asi pätnásť hostí, z ktorých mnohí s nami spolupracovali už v minulosti. Zaujímavosťou bol i vznik obalu cédečka. S výtvarníčkou Adrianou Itschner, hoci je Piešťanka, som sa ešte nikdy predtým nestretol. Študovala v Amerike, usadila sa v Holandsku. Ale poznal ju Majo Mišík, ktorý ju oslovil. Doteraz robila iba obaly na metalové kapely, takže ten slniečkovský bol pre ňu výzvou. Poňala ho úplne inak, ako naše predchádzajúce obaly. Hovoríme mu šlabikársky obal. Pokračujeme tak v tradícii – každý obal robí iný výtvarník, a tak si ich ľudia nemôžu pomýliť.

► Budete pri krste na album sypať napríklad čipsy alebo liať alkohol?
Rozmýšľali sme nad tým, ale keď tam bude môj kamarát Miro Ledecký z Drahoviec, ktorý mi výdatne pomohol s týmto cédečkom a s ktorým som sa minulý rok vybral do Venezuely, napadlo mi niečo iné. Zo stolovej hory sme si priniesli kryštáliky, ktoré všetko liečia asi ako piešťanská vajcovka. Jeden z nich asi podrvím v mažiari a ním posypeme nové cédečko.

► A v tom momente by ste mohli otvoriť škatuľu so suchým ľadom, z ktorej sa vyvalí zázračná hmla, ktorá by umocnila vaše čáry-máry.
Dobrý nápad, to by mohlo spolu zafungovať.

Vyhrajte nové CD Slniečka


Piešťanská kapela Slniečko vydáva nový album s názvom Falošne, ale s citom. Zapojte sa do súťaže s Piešťanským týždňom a dve cédečká aj s podpisom lídra Petra Remiša alebo dve tričká skupiny môžu byť vaše.
Do žrebovania sa môže zapojiť každý, kto doručí správne vyplnený súťažný kupón uverejnený v PT č. 25 alebo 26 najneskôr do piatka 26. júna 2015 na adresu redakcie: Teplická 63, 921 01 Piešťany. Do súťaže sa môžete zapojiť aj poslaním SMS v tvare:
win(medzera)odpoveď(medzera)telefónne číslo. SMS posielajte na skrátené číslo 6660 do nedele 28. júna 2015 do 20.00 h. Cena spätnej SMS je 1,20 € s DPH. Výhercov, ktorí získajú CD Falošne, ale s citom alebo tričko skupiny Slniečko, budeme telefonicky kontaktovať. Službu SMS poskytuje A SMS, s.r.o.

Súťažná otázka: Pod akým iným názvom vystupuje skupina Slniečko?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland